Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Viditeľné označovanie turistických sprievodcov sa nezavedie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslanec Droba návrh odôvodňoval tým, že sprievodca v cestovnom ruchu je pre turistu zvyčajne prvou kontaktnou osobou.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Sprievodcovia v cestovnom ruchu nebudú viditeľne označovaní identifikačným prvkom umiestneným na odeve. Takúto novinku chcel zaviesť do praxe nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Droba cez novelu zákona o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Plénum parlamentu ju však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Zároveň chcel zaviesť aj povinnosť pre sprievodcov mať pri sebe doklady, ktoré preukazujú ich oprávnenosť na výkon sprievodcovskej činnosti. Poslanec chcel tiež posilniť oprávnenia obecnej polície, aby mohla sprievodcov kontrolovať.

Návrh Droba odôvodňoval tým, že sprievodca v cestovnom ruchu je pre turistu zvyčajne prvou kontaktnou osobou, ktorá výrazne vplýva na to, aký dojem si dovolenkár odnesie z navštívenej krajiny a ako sa bude počas pobytu cítiť. "Nekvalifikovaný sprievodca cestovného ruchu častokrát vytvára negatívny alebo skresľujúci dojem o destinácii," upozornil. A to či už pre nedostatok vedomostí alebo praktických zručností potrebných na prácu s turistami.

"Nekvalifikovaný sprievodca cestovného ruchu spravidla nemá ani dostatočné informácie o službách, ktoré môže turista v destinácii využiť a nevie o nich poskytnúť relevantnú informáciu," doplnil poslanec. Tým sa podľa neho aj znižuje objem financií, ktorý môže turista potenciálne minúť.

Keby sa ale mestskej polícii umožnila kontrola osôb vykonávajúcich sprievodcovskú činnosť na území obce a v prípade zistenia nedostatkov by ich bolo možné predviesť na útvar obecnej polície, bol by to podľa Drobu veľmi účinný spôsob, ako odradiť nekvalifikovaných ľudí od vykonávania sprievodcovskej činnosti.