Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Oznamy do schránky slovensko.sk si používatelia často objednajú omylom

Stránka slovensko.sk Foto: Teraz.sk

CUET je elektronické úložisko, na ktorom sa zverejňujú elektronické úradné dokumenty, ak tak ustanovuje zákon, pričom za obsah je zodpovedná osoba, ktorá ho zverejnila.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Posielanie hromadných oznamov z Centrálnej úradnej elektronickej tabule (CUET) si často používatelia objednajú omylom zaškrtnutím políčka. Upozorňuje na to Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES).

"V minulosti sme sa viackrát stretli s prípadmi, keď si používatelia mali zakliknúť zasielanie dokumentov z Centrálnej úradnej elektronickej tabule. Do schránok sa im tak dostávajú dokumenty, ktoré sa zverejňujú na úradných tabuliach úradov," priblížil generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka.

Funkciu zasielania týchto informácií je možné vypnúť v profile na stránke slovensko.sk v časti upravenie kontaktných údajov, a to cez ostatné nastavenia, kde sa dá možnosť zasielania oznamov z CUET odkliknúť.

CUET je elektronické úložisko, na ktorom sa zverejňujú elektronické úradné dokumenty, ak tak ustanovuje zákon, pričom za obsah je zodpovedná osoba, ktorá ho zverejnila. Orgán verejnej moci tu zverejňuje úradné dokumenty tak ako v listinnom svete na úradnej tabuli orgánu alebo na webovom sídle.

V tejto súvislosti NASES upozorňuje na zákon o ochrane osobných údajov, ktorý bude platiť spolu s nariadením Európskej únie GDPR pre všetky členské krajiny od 25. mája 2018. Za porušenie môžu zodpovedné osoby zaplatiť najvyššiu možnú pokutu až 20 miliónov eur. "Do e-schránok zašlú úrady státisíce rozhodnutí mesačne. Za obsah týchto správ zodpovedajú úrady, ktoré tieto správy odosielajú, podobne ako to je pri papierovej pošte," dodal Sojka.