Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. BACO: Slovenské poľnohospodárstvo je podfinancované

Peter Baco Foto: TASR/Martin Baumann

Z hľadiska hodnotenia v EÚ patríme úplne medzi tie najslabšie, najmenej výkonné krajiny, tvrdí Baco.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Slovenské poľnohospodárstvo je podfinancované. "Z hľadiska hodnotenia v EÚ patríme úplne medzi tie najslabšie, najmenej výkonné krajiny. V živočíšnej výrobe sme až na 26. mieste v EÚ," uviedol tento týždeň v Bratislave na odbornej konferencii lídrov poľnohospodárstva exminister pôdohospodárstva a bývalý europoslanec Peter Baco.

Z tohto stavu podľa jeho slov obviňujú poľnohospodárov. "Poľnohospodári však nie sú vinní, nie sú nekonkurencieschopní. Naopak, platí ekonomická zásada, že sila (výkonnosť) ekonomiky rovná sa suma peňazí krát rýchlosť ich obrátky. Takže, ak poľnohospodári majú o polovicu menej peňazí ako tí v Čechách a štvrtinu z priemeru ich kolegov v EÚ, tak musia obeh peňazí zrýchľovať, teda pracovať systémom zasejem v apríli, zožnem v októbri a už v auguste predám. Naši farmári teda nemôžu peniaze viazať do desaťročných investícií, z ktorých sa peniaze budú vracať postupne 10 rokov. Tam je celý základ toho, prečo sme málo výkonní," podčiarkol.

Zdôraznil zároveň, že na Slovensku jeden hektár pôdy obsluhuje približne 900 eur. Týchto 900 eur na jednom hektári vyprodukuje hrubú produkciu za asi 1300 eur. V Čechách je to dvojnásobok. Hektár pôdy v ČR obsluhuje 1800 eur, výkon z jedného hektára je tam na úrovni 2400 eur. "Ak český stav vynásobíme dvoma, tak prídeme do stavu, v ktorom sa nachádza priemer EÚ-15. Takže toto je podstata problému," dodal.