Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

P. Dovhun: Pripravujeme plán energetickej transformácie Slovenska

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Dovhun. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda ešte v apríli schválila úpravu plánu obnovy, ktorej súčasťou je aj nová zelená kapitola. Z nej chce vláda podporiť vytvorenie dvoch pilotných oblastí pre rozvoj veternej energie.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravuje pre budúcu vládu plán energetickej transformácie Slovenska, ktorého súčasťou má byť aj výrazný rozvoj veternej energetiky. Rezort pracuje s predpokladom zvýšeného dopytu po elektrine po roku 2030, a to o viac ako polovicu oproti roku 2022 na úroveň 41,9 terawatthodiny (TWh). Informoval o tom na sociálnej sieti minister hospodárstva Peter Dovhun.

Modely výroby elektriny z vetra posudzované rezortom hospodárstva rátajú s inštalovaným výkonom turbín od 1000 megawattov (MW) až do 6000 MW pričom v súčasnosti sú na Slovensku v prevádzke turbíny s celkovým výkonom na úrovni približne troch megawattov. Priorita zvýšenia výroby elektriny z vetra bude podľa Dovhuna aj v pripravovanej aktualizácii Národného energetického a klimatického plánu (NECP).

Vláda ešte v apríli schválila úpravu plánu obnovy, ktorej súčasťou je aj nová zelená kapitola. Z nej chce vláda podporiť vytvorenie dvoch pilotných oblastí pre rozvoj veternej energie. Štát by mal pripraviť územia so všetkými potrebnými povoleniami a potrebnou infraštruktúrou vrátane pripojenia do elektrizačnej sústavy. O možnosť vybudovania veternej elektrárne na tomto území by následne mali súťažiť investori a prevádzkovatelia elektrární.

V podpore rozvoja veterných zdrojov sú podľa ministra tieto GO TO zóny len jedným z prostriedkov. Legislatívne prostredie a procesy by mali podporovať aj individuálne projekty investorov, či už ich cieľom bude postaviť nové zdroje za účelom podnikania v energetike alebo na výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu.

Minister zverejnil aj niekoľko grafov, ktoré ukazujú podiel výroby elektriny na celkovej spotrebe v jednotlivých modeloch inštalovaného výkonu. Upozornil však, že ide iba o priblíženie detailu, s ktorým tím na ministerstve pracuje. Grafy totiž nezachycujú ďalšie obnoviteľné zdroje energie.