Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Jančovič: Priestor pre kvalitnejšiu cestnú dopravu je v infraštruktúre

Na snímke lode kotvia v osobnom prístave na rieke Dunaj v Bratislave 25. apríla 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Doplnil zároveň, že tak ako všetky oblasti, aj dopravu ovplyvňujú moderné technológie.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Cestná doprava výrazne ovplyvňuje rozvoj hospodárstva a zároveň aj uspokojovanie potrieb obyvateľstva. V úvode medzinárodnej konferencie Doprava 2018 to uviedol prezident Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Pavol Jančovič. Odbornú záštitu nad podujatím prevzalo práve Združenie Česmad a Zväz autobusovej dopravy (ZAD).

Do budúcnosti by sa však podľa Jančoviča malo myslieť predovšetkým na kvalitnú infraštruktúru, ktorá na Slovensku stále chýba. "Preto vidím obrovský priestor pre skvalitnenie cestnej dopravy u nás práve v tejto oblasti," opísal Jančovič.

Doplnil zároveň, že tak ako všetky oblasti, aj dopravu ovplyvňujú moderné technológie. "Trendy a inovácie sú jej súčasťou a na to nesmieme a ani nechceme zabúdať," konštatoval. V budúcnosti čakajú dopravu podľa jeho slov napríklad autonómne vozidlá.

Zároveň sa v súčasnosti veľa hovorí aj o elektromobiloch v nákladnej doprave, či o vozidlách poháňaných vodíkovými palivovými článkami. "Významnou témou je teda ekológia a podpora čistej mobility. Je určite dôležité a potrebné nielen hovoriť, ale skutočne aj byť viac šetrný k nášmu životnému prostrediu," doplnil Jančovič.

Prezident ZAD Peter Sádovský dodal, že cestná osobná doprava je pilierom ekonomiky. "Je to cievna sústava, ktorá dostáva ľudí do práce a do školy. Jej úloha je obrovská a bez jej ďalšieho rozvoja nebude možný ani ekonomický rozvoj," uviedol. Priblížil, že ZAD pokrýva spoločnosti, ktoré vykonajú 230 miliónov kilometrov ročne a odvezú viac ako 250 miliónov cestujúcich.