Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Návrh rozpočtu na r. 2015 je najvyrovnanejší v histórii SR

44. schôdza Národnej rady SR (NR SR) pokračovala v utorok 2. decembra 2014 v rokovacej sále NR SR na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír (SMER - SD). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister finacií očakáva, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia. On sám návrh rozpočtu poslancom predstavoval viac ako pol hodinu. V minulom roku diskutovali poslanci v pléne viac ako tri dni.

Bratislava 2. decembra (TASR) - V parlamente práve odštartovala diskusia o zákone roka. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok predstavil na úvod piateho rokovacieho dňa 44. schôdze Národnej rady minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Som presvedčený, že predkladaný rozpočet je najvyrovnanejší v histórii Slovenska a zverejnené hodnotenia Európskej komisie ako aj Rady pre rozpočtovú zodpovednosť mi dávajú za pravdu," skonštatoval Kažimír s tým, že vláda si stanovila opäť ambicióznejšie ciele než vyžadujú európske pravidlá a národná legislatíva. "Navrhovaný rozpočet udržateľným spôsobom znižuje verejný deficit a dlh, a tým zlepšuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Predstavuje významný krok k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu bez ohľadu na zloženie vlády po voľbách na jar v roku 2016," uviedol Kažimír.

Očakáva sa, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia. On sám návrh rozpočtu poslancom predstavoval viac ako pol hodinu. V minulom roku diskutovali poslanci v pléne viac ako tri dni.

Deficit verejných financií by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť úroveň 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP), namiesto pôvodne plánovaných 1,98 % HDP. Rezort financií si však pri deficite nechal aj rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja. Dôvodom je pokračujúci geopolitický konflikt na Ukrajine.



Kažimír zároveň priblížil, že pre vládu sú kľúčovými opatreniami zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody, zvýšenia miezd učiteľov, či zavedenie súbehu v hmotnej núdzi a mzdy. "Vlajkovou loďou sociálnych opatrení je odvodová úľava na zdravotné odvody, na ktorú sme vyčlenili 150 miliónov eur v záujme oživenia trhu práce a ďalším kľúčovým opatrením je zvyšovanie učiteľských platov, na ktoré sme vyčlenili 50 miliónov eur. Väčšina ďalších opatrení sa zameriava na trh práce," priblížil šéf rezortu práce.

Minister financií tiež uviedol, že náklady na obsluhu štátneho dlhu sú aktuálne na rekordných minimách, čo je dôkazom toho, že Slovensko je dôveryhodný partner pre zahraničných investorov. "Výnosy na desaťročných cenných papieroch klesli z 2,54 % na začiatku januára tohto roka na súčasných 1,38 %. To znamená, že Slovensko si v prípade desaťročného úveru požičiava za 1,38-% úrok," poznamenal Kažimír.