Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Diskusia o zmene odvodov do 2. piliera nie je tabu

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Len nedávno takéto úvahy prezentoval aj nový minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Bratislava 14. apríla (TASR) - Pri diskusii o potrebe zmien v dôchodkovom systéme na Slovensku sa naň treba pozerať ako na celok. V tejto súvislosti nie je tabu ani hovoriť o možnej zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom, myslí si minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Len nedávno takéto úvahy prezentoval aj nový minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Musíme hovoriť o udržateľnosti systému ako celku, vrátane vzájomného vnútorného nastavenia. Hovorím o možnom posilnení solidarity v prvom pilieri, o reflektovaní demografického vývoja, ktorému čelia všetky krajiny v Európe, aj o výnosnosti druhého piliera a schopnosti ho financovať. V rámci toho, čo hovorím, zmena pomerov nie je tabu, lebo je to súčasť tejto debaty," priblížil Kažimír v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu. Upozornil, že vykrývanie odvodov do druhého piliera stojí štát ročne okolo miliardy eur, pričom výsledkom spravovania úspor v tomto systéme je momentálne čistá strata presahujúca 5 %.

Znižovanie odvodov do druhého piliera, ktoré sú v súčasnosti rovnako ako v priebežnom dôchodkovom systéme na úrovni 9 % z príjmu, odmieta opozičná SDKÚ-DS. "Každé zníženie príspevkov znamená, že budú mať ľudia nižšie dôchodky. Nepovažujem sa správne, aby sme menili systém. Máme záujem na stabilite tohto systému," zdôraznil poslanec strany Ivan Štefanec.

Nevie si preto predstaviť takú dohodu na zmenách v dôchodkovom systéme, ktorej súčasťou by bolo zníženie tohto odvodu. "Toto nemôže byť predmetom dohody. Predmetom dohody môže byť celý komplex dôchodkového systému a jeho stabilita," podčiarkol. Nižšie odvody do druhého piliera by podľa neho síce mohli rozpočtu krátkodobo pomôcť, problém udržateľnosti dôchodkového systému by však len odsunuli do budúcnosti.

Nová vláda pripravuje aj zmeny v sociálnom systéme. Podľa Kažimíra skončila doba plošného vyplácania dávok. "Dnes nemáme na plošné vyplácanie dávok, je to dnes už luxus. Bude ale obrovská debata o tom, kde je hranica," avizoval šéf rezortu financií. Konkrétne nastavenie bude podľa neho až výsledkom širšej verejnej diskusie, má však už predstavu o niektorých východiskách. Testovať by sa mal príjem celej rodiny, nielen jednotlivca a vyplácanie dávok by sa nemalo obmedzovať skokovo, ale degresívne v určitých pásmach.

Podporu tejto zmene avizuje aj opozícia. "My sme vždy podporovali adresnosť sociálnych dávok, v tejto oblasti sa určite dohodneme. Podporujeme ten princíp," prisľúbil Štefanec.