Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Ideme robiť simuláciu výdavkových stropov

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Po zavedení výdavkových limitov volá dlhodobejšie Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje simuláciu výdavkových stropov. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to prezradil šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) počas diskusie o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Po zavedení výdavkových limitov volá dlhodobejšie Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá už vlani uviedla, že chýbajúci operatívny nástroj spôsobuje, že vlády konsolidujú len v prípade, že hrozí pokuta z Bruselu, alebo ak sú blízko ostrejšie sankčné pásma dlhovej brzdy. Upozorňoval na to člen RRZ Ľudovít Ódor. Rezort financií je však pripravený pracovať na ich simulácii.

"S Ľudovítom Ódorom som dohodnutý na tom, že ideme robiť simuláciu výdavkových stropov. To znamená, že pripravíme alternatívne znenie zákonov a potom poďme simulovať niekoľko rokov, ako to bude fungovať, lebo do zákona o rozpočtovej zodpovednosti sme vhupli, ale je pravda, že my nevieme predpokladať životné situácie," skonštatoval Kažimír.

Ministerstvo financií bude o výsledkoch simulácie informovať. "Budeme pripravovať dokument, ktorý zverejníme a budeme simulovať na reálnych výsledkoch niekoľko rokov výdavkové stropy a budeme vidieť, ako to funguje, alebo nefunguje," avizoval Kažimír.

Opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS) to označil za problematiku, o ktorej sa dá diskutovať. "Výdavkové stropy boli súčasťou dohody z roku 2012. Nie sme talibanci. Je to pre mňa novinka, ale je to niečo na diskusiu. Ak sa budú plniť ukazovatele dlhu a deficitu, tak sa dá o tomto rozprávať," skonštatoval Jurzyca.

Reagoval aj na vyjadrenia Kažimíra, že v roku 2019 už bude takmer vyrovnaný rozpočet. "Čísla však budú potvrdené až po voľbách. Malo by to byť tak, že vláda by mala dostať vysvedčenie na konci volebného obdobia. Ale už asi budeme vedieť zhruba čísla," myslí si Jurzyca.

Šéf rezortu financií však naznačil, že hospodárenie by mohlo byť lepšie, než počíta návrh rozpočtu. "Očakávame trošku lepší výsledok, ako je uvedený v návrhu štátneho rozpočtu, o ktorom sa bude hlasovať v stredu (13.12.). Do tohto pomyselného deficitu, či sa trafíme, alebo nie, patria ešte aj výsledky hospodárenia miest a obcí," upozornil Kažimír.

V súvislosti s predloženým návrhom skonštatoval, že v posledných rokoch boli predkladané rozpočty, ktoré boli realistické. "Nenechávame si veľké diery. Posledné tri vlády sa vystriedali s rozpočtami, ktoré boli realistické a dali sa naplniť," uviedol Kažimír s tým, že i Programové vyhlásenie vlády počíta s vyrovnaným hospodárením do roku 2020. "Medzinárodné trhy, ktoré nám požičiavajú, nám dôverujú," doplnil Kažimír.

Jurzyca je však presvedčený, že konsolidácia verejných financií je pomalá. "Pri rozpočtovo dobrých časoch by sa mohlo konsolidovať rýchlejšie. Za Radičovej vlády bolo konsolidačné úsilie približne také ako dvoch Ficových vlád spolu. Je to dôležité preto, že by sa nemali presúvať dnešné náklady na budúce generácie. Teraz v rozpočtovo dobrých časoch to taký veľký problém nie je, ale ak príde kríza, tak potom to bude problém," dodal Jurzyca.