Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: O cenách pohonných látok budeme hovoriť so Slovnaftom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dôvodom sú podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vyššie ceny pohonných látok na Slovensku v porovnaní so zahraničím.

Bratislava 21. januára (TASR) – Predstavitelia rezortov financií a hospodárstva by sa mali v najbližších dvoch týždňoch stretnúť so zástupcami spoločnosti Slovnaft. Dôvodom sú podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vyššie ceny pohonných látok na Slovensku v porovnaní so zahraničím.

Ako oznámil po dnešnom rokovaní vlády, cieľom stretnutia je analyticky sa pozrieť na to, čo je pravdou. "Nás, samozrejme, bude zaujímať tempo zdražovania a zlacňovania v minulosti a ako na tom Slovnaft je v týchto dňoch, ako reaguje na znižovanie svetových cien ropy," priblížil Kažimír.

Otázku, či má štát podozrenie, že Slovnaft reaguje inak, ako by mal, označil minister dnes za špekuláciu.

"Pravdou je, že ak sa pozriete na ceny, za ktoré sa predáva benzín a nafta, a ak si odrátate veci, ktoré sú dané legislatívou, mám na mysli spotrebnú daň alebo daň z pridanej hodnoty, je tam istá disproporcia oproti ostatným krajinám. Chceme dostať odpoveď na otázku, prečo je to tak," vysvetlil šéf rezortu.

Zároveň potvrdil, že ministerstvo financií neplánuje v tejto súvislosti meniť sadzby daní.

Na neprimerane vysoké ceny benzínu a nafty minulý týždeň upozornil europoslanec a predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Slovensko má podľa neho najdrahšie pohonné látky v celej Európskej únii napriek tomu, že cena ropy neustále klesá. Pre podozrenie, že medzi prevádzkovateľmi čerpacích staníc existujú kartelové dohody, podal podnet na Protimonopolný úrad SR.