Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: O zavedení cirkulačnej dane na autá ministerstvo neuvažuje

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako možnosť pripustil minister financií Peter Kažimír zmenu cestnej dane. Tento krok však bude závisieť od auditu verejnej správy.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR neuvažuje zo zavedením takzvanej cirkulačnej dane na autá.

Analýzu o jej možných výhodách pre Slovensko v utorok (4.9.) zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP), ktorý patrí pod rezort financií. "Z tohto pohľadu si oni robia svoju robotu. Z nášho pohľadu neuvažujeme so zavedením cirkulačnej dane," povedal po dnešnom zasadnutí Vlády SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Pri registračnej dani je podľa ministra návrh inštitútu ešte tvrdší než novela zákona o miestnych poplatkoch súčasnej vlády. Dôvodom má byť, že kabinet nezvýšil poplatky pre autá s výkonom do 80 kW. IFP však svoje návrhy predložil len ako možné alternatívy ku už existujúcim daniam, pričom pri plošnom zdanení motorových vozidiel vyzdvihol najmä vyššiu efektívnosť a spravodlivosť tohto riešenia.

Ako možnosť pripustil Kažimír zmenu cestnej dane. Tento krok však bude závisieť od auditu verejnej správy. "Ale to už je debata s vyššími územnými celkami," podotkol. Zároveň dodal, že cestná daň je akousi obdobou cirkulačnej dane.

Základom cirkulačnej a registračnej dane na autá, ktoré IFP navrhuje, je maximálny výkon vozidla. Ten v značnej miere ukazuje aj hodnotu vozidla a poskytuje podľa inštitútu adresnejší pohľad na štruktúru vozového parku v SR, než by poskytol základ dane napríklad vo forme emisií oxidu uhličitého (CO2).