Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Príjem z DPH bude nižší o 73 miliónov eur kvôli minuloročným vratkám

Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministra financií Petra Kažimíra Vývoj informačného systému KONS pre Finančnú správu SR, môže pre štátnu pokladnicu znamenať stratu 10 miliónov eur. Systémzrejme nikdy nasadia do užívania.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Tohtoročný výber dane z pridanej hodnoty (DPH) bude nižší o 73 miliónov eur kvôli "čachrom" s vratkami DPH a kolapsu informačného systému Finančnej správy (FS) SR na začiatku tohto roka.

Na dnešnej tlačovej konferencii to v Bratislave avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Podľa neho mal byt skutočný výber DPH v minulom roku nižší ako bol minulou vládou zaevidovaný, pretože vlaňajšie vratky sa preniesli do tohto roku. "Je to spôsobené tým, že tie peniaze mali byt vrátené v minulom roku, a nie v tomto," vysvetlil Kažimír.

Minuloročné vratky DPH tak majú podľa ministra podiel 73 miliónov eur na tohtoročnom odhadovanom prepade výberu DPH. Ten ukázala prognóza rezortu financií, ktorú zverejnili minulý týždeň. Celkovo odhaduje, že výber DPH bude v tomto roku o 208 miliónov eur nižší než ako predpokladal štátny rozpočet na rok 2012.

Zvyšných 135 miliónov eur, ktoré budú tento rok chýbať v rozpočte v rámci DPH, rezort financií stále analyzuje. Viac informácií by malo byť podľa Kažimíra k dispozícii až na konci septembra. "Venujeme sa tomu s externými odborníkmi, či už zo Štatistického úrad SR, SAV a dokonca aj analytici bánk sa k tomu vyjadrujú," konštatoval minister.

Najpravdepodobnejším vysvetlením je však podľa neho prehĺbenie daňových únikov v období, keď mala finančná správa problémy so svojím informačným systémom a nedokázala plnohodnotne vykonávať správu daní. "Je úplne jasné, že odhalenie problémov na Finančnej správe posmelilo všetkých tých, ktorí sa živia daňovými únikmi," podotkol Kažimír.


P. KAŽIMÍR: Zvyšné faktúry za informačný systém pre Finančnú správu nezaplatíme



Vývoj informačného systému KONS, ktorý bol určený pre Finančnú správu (FS) SR, môže pre štátnu pokladnicu znamenať stratu 10 miliónov eur. Toľko je totiž účet za jeho vývoj, hoci už systém nebude pravdepodobne nikdy nasadený do užívania. "Z týchto 10 miliónov je 6,3 milióna preč, pretože boli zaplatené," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Rezort financií už dostal faktúry aj na zvyšných 3,7 milióna eur. Ako Kažimír vyhlásil, ministerstvo je pripravené tieto faktúry nezaplatiť a znížiť hroziacu stratu pre štát. "Došli sme k záverom, že boli porušené zákony Slovenskej republiky, a to minimálne dva," pokračoval Kažimír.

Za bývalej vlády malo v súvislosti s novým informačným systémom dôjsť k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách a zákona o informačných systémoch verejnej správy. "Nehodláme zaplatiť aj preto, že výsledkom dodaných služieb ani nie je systém, ale sú to v podstate len nefunkčné služby, ktoré boli obstarané na základe pokútnych dodatkov s firmou IBM," konštatoval minister.

Ako na tlačovej konferencii povedal prezident FS František Imrecze, obstarávanie informačného systému KONS bolo realizované dodatkom k zmluve o poskytovaní služieb spoločnosťou IBM. Problémom však je, že podpísaním dodatku nastalo výrazné znevýhodnenie zákazníka, ktorým bola SR. "Informačný systém KONS bol obstaraný spôsobom, ako keby si ho Finančná správa vyvíjala sama a dodávateľ neniesol žiadnu zodpovednosť za výsledok dodávky systému," upozornil Imrecze.


Tu bude player