Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Výpadky príjmov rozpočtu pokryje rezerva

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír Foto: TASR

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec pripustil, že vláda pri zostavovaní rozpočtu nemá ľahkú situáciu, ale musí riešiť problémy, ktoré si spôsobila prevažne sama.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Očakávaný výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu na budúci rok by mala absorbovať rezerva, ktorá je v ňom na tento účel už pripravená. Avizoval to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že parlamentný finančný výbor by mal k úprave rozpočtu zasadnúť pravdepodobne v stredu (5.12.).

Šéf rezortu financií pripomenul, že v súčasnosti musí vláda riešiť dva výpadky príjmov - v tomto aj budúcom roku. Pre tento rok majú byť daňové príjmy štátu podľa najnovších výpočtov nižšie o 276 miliónov eur, budúcoročnému rozpočtu by malo chýbať viac ako 250 miliónov eur.

"V stredu by sme na finančnom výbore mohli robiť zmenu rozpočtu, a to hlavne na strane príjmov. Vzhľadom na ten čas a na čo bola pripravená rezerva, predpokladám, že sa zníženie príjmov bude rozpúšťať oproti rezerve," priblížil Kažimír s tým, že ešte stále treba riešiť aj problematiku odmeňovania učiteľov, s ktorými bude vláda naďalej rokovať o otázke zvyšovania ich platov na budúci rok.

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec pripustil, že vláda pri zostavovaní rozpočtu nemá ľahkú situáciu, ale musí riešiť problémy, ktoré si spôsobila prevažne sama. Aj keď na Slovensko pôsobí ťažká situácia v eurozóne, ktorá spôsobuje slovenským firmám pokles zahraničných objednávok, problémy podľa Štefanca spôsobuje aj zlá hospodárska politika súčasnej vlády.

"Zákonník práce, zrušenie rovnej dane, zvyšovanie daní, odvodov a poplatkov. Už teraz na to firmy reagujú, optimalizujú dane, presúvajú svoju výrobu do iných krajín. Keď bude na Slovensku menej práce, bude to samozrejme chýbať aj v štátnom rozpočte," upozornil Štefanec.

Vyjadrenia predstaviteľov SDKÚ-DS na adresu zostavovania rozpočtu sú však podľa Kažimíra "vrcholom drzosti". "Ak sú nejaké problémy s rozpočtom na tento rok, tak súvisia s jeho prípravou minulý rok, čo sa týka zatajovania niektorých výdavkov, fixľovania s číslami, ale aj vývoja príjmov ako takých," odkázal opozičnej strane. Upozornil, že oproti rozpočtu schválenému ešte bývalou vládou klesli daňové príjmy v tomto roku už o 700 miliónov eur.