Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Zvýšenie dane na alkohol majú v rukách vinári

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Už v pondelok (18.6.) ministerstvo financií predloží do pripomienkového konania novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov.

Bratislava 17. júna (TASR) - Spotrebná daň z tabakových výrobkov vzrastie už tento rok. Priestor existuje aj v oblasti dane z liehu, túto zmenu majú však v konečnom dôsledku v rukách vinári, avizoval dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Pokiaľ vinári nebudú súhlasiť s tým, že by došlo k zavedeniu spotrebnej dane na víno, z ktorej 80 až 90 % by dostali späť formou dotácií, tak sa asi celého okruhu liehu nebudeme dotýkať," pripustil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Rezort financií totiž podľa neho nechce pokračovať v roztváraní nožníc medzi daňovým zaťažovaním rôznych druhov alkoholických nápojov.

Už v pondelok (18.6.) ministerstvo financií predloží do pripomienkového konania novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Pôjde však len o skoršiu zmenu plánovaného zvýšenia tejto dane. "Predsunie sa zvýšenie spotrebných daní z tabaku, ktoré bolo plánované na marec budúceho roka, na 1. október tohto roka," vysvetlil Kažimír.

Táto zmena by mala znamenať zdraženie krabičky cigariet od troch do desiatich centov. Štátnemu rozpočtu to má priniesť dodatočných niekoľko stotisíc eur ešte v tomto roku, v tom nasledujúcom potom približne 8 miliónov eur, vyčíslil minister.