Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Miliardár Krúpa chce zarobiť na firme NWR, skupuje akcie aj dlhopisy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krúpa je v ostatných mesiacoch na pražskej burze veľmi aktívny a tiež úspešný.

Praha 2. júla (TASR) - Slovenský miliardár Pavol Krúpa sa púšťa do špekulácie s verejne obchodovateľnou spoločnosťou NWR. Skupuje akcie a dlhopisy ťažobnej firmy s cieľom získať vplyv na jej vedenie. Čo si však vezme zo stratovej firmy, ktorá dlhší čas balansuje na hrane prežitia, zatiaľ nie je príliš jasné, konštatujú dnes na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny (HN).

Dravý investor, ktorý sa stal známy nákupom tretinového balíka vo firme Moravia Energo od bývalého premiéra Stanislava Grossa, pre HN potvrdil, že sa na NWR zameriava. "Áno, akcie NWR skupujem, ale nebudem to ďalej komentovať. Je to na začiatku."

Jeho cieľom je podľa informácií HN získať vo firme významný podiel a potom sa z pozície akcionára na valnom zhromaždení dožadovať odškodnenia za údajné prehrešky manažmentu. Aké, Krúpa nechce konkretizovať. Môžu sa vzťahovať napríklad na minuloročnú kapitálovú reštrukturalizácii, ktorej výsledkom bolo značné "zriedenie" hodnoty akcií a posilnenia vplyvu veriteľov vo firme. Samotná spoločnosť sa k záležitosti nechce vyjadrovať.

Krúpovu aktivitu potvrdzujú zvýšené zobchodované objemy akcií NWR, ktoré patria skôr k ospalejším titulom na pražskej burze. Krúpa si chce v NWR zaistiť 5-% podiel, čo by pri súčasnej cene 20 halierov za akciu znamenalo investíciu zhruba 70 miliónov korún (2,57 miliardy eur). Na to, aby mohol spoločnosť zažalovať, totiž nepotrebuje veľký balík akcií. Okrem nich však skupuje aj dlhopisy NWR. Tie by mohli v budúcom osude firmy hrať väčšiu úlohu, keďže spoločnosť je značne zadlžená a v prípade platobnej neschopnosti sú záujmy veriteľov nadradené záujmom akcionárov.

NWR, ktorej štvrtinovým vlastníkom je majiteľ vydavateľa HN Zdeněk Bakala, už štvrtý rok zápasí s poklesom cien energetického aj koksovateľného uhlia. Ťažobná spoločnosť napriek znižovaniu nákladov hospodári so stratou. Vlani, v snahe zabrániť bankrotu, prešla radikálnou kapitálovú reštrukturalizáciou.

Krúpa je v ostatných mesiacoch na pražskej burze veľmi aktívny a tiež úspešný. Tesne pred rozdelením operátora O2 investoval do jeho značne podhodnotených akcií 350 miliónov korún. Po rozdelení akcie oboch firiem zdraželi a Krúpa zarobil stovky miliónov korún.