Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kandidáti na šéfa ÚVO verejne diskutovali aj s odborníkmi

Úrad pre verejné obstarávanie Foto: TASR/Martin Baumann

Utorkové podujatie v Bratislave bolo pod záštitou Americkej obchodnej komory na Slovensku. Predstavili sa Z.Táborská, P.Kubovič a J.Méry.

Bratislava 23. mája (TASR) – Jednotné rozhodovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktoré zvýši právnu istotu, či posilnenie diskusie s trhovým prostredím zamerané na zvyšovanie kvality obstarávaných tovarov a služieb. To sú priority kandidáta na predsedu ÚVO Petra Kuboviča, ktorý v súčasnosti pôsobí ako právnik odboru metodiky a elektronického verejného obstarávania úradu.


Peter Kubovič: Súťaže s jedným súťažiacim nie sú súťaže



Za druhú dôležitú úlohu označil prácu s metodikou verejného obstarávania. "Ja by som to videl viac na diskusii so všetkými účastníkmi trhového prostredia, na strane verejného aj súkromného sektora, aby sme nakupovali kvalitu," vysvetlil Kubovič. Dôležité sú tiež podľa neho tiež zmeny do vnútra úradu, napríklad v oblasti informatizácie, ktorá by mala zjednodušiť a zefektívniť jeho fungovanie.

Problémy vo verejnom obstarávaní, ako napríklad súťaže len s jedným uchádzačom alebo jeho zdĺhavé trvanie, vidí v dvoch rovinách. Jednak ako funguje celý systém verejného obstarávania a ako je riadený na jednotlivých rezortoch, a potom čo s tým môže robiť samotné ÚVO. "Ambíciu mám. Súťaže s jedným súťažiacim nie sú súťaže a práve na to je ÚVO, aby to eliminoval," zdôraznil.

Podľa vlastných slov nechce ísť do konfrontácie a poukazovania na pochybenia úradu, na ktorom sám pracuje. Jeho protikandidátkou je aj súčasná šéfka ÚVO Zita Táborská. Úrad si podľa neho plní svoje zákonné kompetencie, vždy sa to však dá robiť lepšie. "Keď som sa prihlásil, tak mám v niečom iný pohľad na veci, ale nechcem ísť do nejakých atakov. Nech vláda posúdi naše vízie, projekty a vyberie si lepšieho," dodal Kubovič.

Juraj Méry: Kľúčové je odstrániť právnu neistotu odbornej verejnosti



Kľúčovou otázkou v prípade budúcnosti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) je odstrániť právnu neistotu odbornej verejnosti, vyplývajúcu z rozporuplnosti rozhodnutí, ktoré úrad vydáva. Na dnešnej verejnej diskusii organizovanej Americkou obchodnou komorou (AmCham) to uviedol jeden z troch kandidátov na nového predsedu úradu, generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry.

"Je dôležité zabezpečiť väčšiu konzistentnosť rozhodovania, harmonizovať stanoviská a vytvoriť systematickú rozhodovaciu prax, ktorá zníži priestor pre špekulácie a rozporuplné rozhodnutia," priblížil Méry. Druhou kľúčovou oblasťou je podľa neho komunikácia s odbornou verejnosťou. "To znamená aj odborné semináre, školenia. Úrad sa musí v tejto oblasti stať lídrom," zdôraznil. Zasadzuje sa tiež za proaktívnu komunikácia so všetkými orgánmi EÚ.

K súčasnej praxi úradu je výrazne kritický, poukázal v tejto súvislosti aj na rovnaký pohľad verejnosti. Dokumentujú to podľa neho i štatistické zistenia, ktoré poukazujú na to, že až 54 % podnikateľov tvrdí, že korupcia im zabránila zvíťaziť v tendri. V takmer tretine všetkých verejných obstarávaní je zasa iba jeden súťažiaci. "Často je to chybne nastavená súťaž, tak, že preferuje jedného uchádzača. Tomuto sa dá elegantne zabrániť inovatívnymi postupmi, ktoré sú bežne používané v štátoch EÚ," argumentoval Méry.

V prípade ochrany pred kartelovými dohodami v tendroch sa vyjadril za intenzívnejšie využitie trhových konzultácií, súhlasí aj s tým, že do procesu verejného obstarávania by v rámci kritérií mal popri cene viac vstúpiť aj faktor kvality. Navrhuje, aby sa takýto postup zaviedol najskôr v niektorej z rezortných organizácii, napríklad v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) alebo na železniciach, ktoré by potom mohli slúžiť ako príklad dobrej praxe. "Na ich príkladoch by sa mohlo ukázať, že vytendrovali síce drahšie, no kvalitnejšie," vysvetlil Méry.

Vyjadril sa tiež k problému autorsky chránených analýz a štúdií, ktoré sa realizujú prostredníctvom verejného obstarávania, no práve v dôsledku autorských práv nie sú zverejňované. "Všetko, čo sa obstaráva z verejných peňazí, by malo byť zverejniteľné," uviedol. Pri svojej vízii sa nebráni ani zvyšovaniu počtu zamestnancov úradu, tomuto kroku však musí predchádzať dôkladné spoznanie potenciálu súčasných personálnych kapacít.

Zita Táborská: Fungovanie úradu zaznamenalo kvalitatívny posun



Pokračovanie vo vedení Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by bolo pre jeho súčasnú predsedníčku Zitu Táborskú možnosťou dokončiť a vylepšiť nastavené procesy. Vyjadrila sa tak počas dnešnej verejnej diskusie s kandidátmi na nového predsedu ÚVO, ktoré v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora (AmCham).

Táborská je presvedčená, že fungovanie úradu zaznamenalo pod jej vedením kvalitatívny posun. Osobnú spokojnosť s riadením inštitúcie ohodnotila na 80 %. "Zvýšili sme konzistentnosť rozhodovaní, úrad rozhoduje načas, rozhodovacia prax je predvídateľná," zhodnotila. Zvyšných 20 % pre ňu predstavuje priestor na vylepšenie a dobudovanie nastavených procesov.

Pomôcť by tomu mal podľa jej slov personálny audit na úrade. "Aby sme nastavili správnejšie procesy a aby boli ľudia primerane vyťažení," priblížila. Táborská stojí za profesionálnou kvalitou ľudí na úrade. "Sú vyškolení, zorientovaní v problematike veľmi dobre," uviedla.

Zároveň je presvedčená, že úradníci kontrolného orgánu sú rezistentní voči tlakom pri "politicky i finančne kritických" tendroch. "Naši kontrolóri pracujú v skupinách, vedenie ÚVO im do toho nezasahuje, pri problémových otázkach vykonávame porady zástupcov všetkých odborov úradu – legislatívneho, metodického či dohľadového a dohadujeme sa na jednotnom postupe," vysvetlila.

Výzvou do budúcnosti je podľa nej viac a lepšie v problematike verejného obstarávania zorientovať verejnosť. "Úrad sa bude snažiť, aby pomohol ďalej znižovať byrokratickú náročnosť procesu obstarávania," avizovala.

Po dnešnej verejnej diskusii bude v stredu (24.5.) nasledovať verejné vypočutie kandidátov vládou. Premiér Robert Fico (Smer - SD) už avizoval, že ešte v ten deň kabinet s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne o jedinom kandidátovi, ktorého navrhne na zvolenie parlamentu. O post šéfa ÚVO sa uchádzajú súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej končí v júni.

Ohlasy: Diskusia kandidátov bola dôležitá



Verejná diskusia s kandidátmi na nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ukázala, aká je v takomto výberovom procese dôležitá. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej verejnej debaty, ktorú v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora (AmCham) v SR.

Peter Kremský z Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) pozitívne hodnotil priebeh i efekt celej, vyše dvojhodinovej diskusie. "Ak si niekto myslel, že to bude formálne, tak práve naopak, bolo to veľmi dynamické, otázok bolo veľa a boli veľmi konkrétne, takže sa kandidáti pri nich zapotili," uviedol pre TASR.

Peter Kunder z Aliancie Fair-play nechcel po skončení debaty menovite preferovať niekoho z kandidátov. "Práve vďaka tejto diskusii sa vyskytli pochybnosti, či majú všetci kandidáti potrebné znalosti o oblasti verejného obstarávania, čo je v podstate veľmi dobré užitočné zistenie," uviedol. Podľa neho i to je dôkaz, že takéto verejné vypočutia by sa mali organizovať častejšie a nielen pri hľadaní nového predsedu ÚVO.

Riaditeľ INEKO Peter Goliaš tiež ocenil význam diskusie, ktorá podľa jeho slov pomohla verejnosti sa lepšie zorientovať a urobiť si o kandidátoch ucelenejší obraz. I on však netajil sklamanie nad "ponukou", ktorá v prípade kandidátov v súťaži je. "Mať troch kandidátov, z ktorých vlastne možno uvažovať reálne iba o jednom, to je naozaj málo," skonštatoval.