Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

B. Paulen: Vláda a politický systém veľmi málo počúvajú hlas SOPK

Na archívnej snímke predseda SOPK Peter Mihók. Foto: TASR/Michal Svítok

Veci týkajúce sa podnikateľského prostredia – Zákonníka práce a rôzne ďalšie zákony, sú podľa neho schvaľované bez toho, aby sa k nim mohla Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) vyjadriť.

Trenčín 27. februára (TASR) – Vláda a politický systém veľmi málo počúvajú hlas Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). Počas Valného zhromaždenia Trenčianskej regionálnej komory to v pondelok (26. 2.) povedal predseda Predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory SOPK Boris Paulen.

"Vláda a vôbec ten politický systém v nás vidí možno skôr nepriateľov, aj keď nejako verbálne to nedávajú najavo. My nie sme antagonistickí, my nechceme ísť proti. My dávame veľa návrhov, ale strašne málo z nich je vypočutých. Možno sme príliš decentní, mali by sme byť asi agresívnejší," skonštatoval Paulen.

Veci, ktoré sa týkajú podnikateľského prostredia – Zákonníka práce a rôzne ďalšie zákony, sú podľa neho schvaľované bez toho, aby sa k nim mohla SOPK vyjadriť. "Tá formálna možnosť vyjadriť sa je, ale akékoľvek pripomienky keď dávame, prakticky skoro nič nie je vypočuté a zakomponované," zdôraznil predseda Predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory SOPK.

Príkladom môže byť podľa neho situácia okolo dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá sa skomplikovala na prelome rokov. "Na určité položky colného sadzobníka je DPH, na iné nie je. Veľké firmy, ktoré majú celé právne a účtovné oddelenia, tie s tým možno až taký problém nemajú. Ale zoberte si firmu, ktorá má 20 ľudí a jednu alebo dve účtovníčky. Tie sa nevedia zorientovať v tom, čo je dobré a čo je zlé. Ak sa niekde pýtajú, nič sa nedozvedia a keď príde o rok daňová kontrola, tá im to spočíta," doplnil Paulen s tým, že zákonodarcovia možno v snahe zvýšiť výber daní alebo predísť daňovým únikom robia toľko zmien zákonov, že ak by boli platení v úkole, sú milionári.