Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Mihók: Zavedenie eura na Slovensku predstavuje úspešný príbeh

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovenská koruna bola veľmi volatívna, pretože to nebola až taká silná mena a s ňou sa mnohí zahrávali podľa záujmov na finančných trhoch, uviedol P. Mihók pre TASR.

Bratislava 1. januára (TASR) - Napriek problémom, ktorým euro nesporne čelí, jeho zavedenie na Slovensku predstavuje úspešný príbeh. Euro vytvorilo menovú stabilitu. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Ako uviedol pre TASR, slovenská koruna bola veľmi volatívna, pretože to nebola až taká silná mena a s ňou sa mnohí zahrávali podľa záujmov na finančných trhoch. Často tieto zmeny v kurze slovenskej koruny skôr zodpovedali špekuláciám na burzách ako reálnej ekonomickej situácii.

"Jednoznačne euro nám zabezpečilo finančnú a menovú stabilitu. Znížilo transakčné náklady, čo pre Slovensko ako vysoko exportno-importne orientovanú krajinu má značný význam. Slovensko pokiaľ malo vlastnú menu, muselo vykupovať inú menu a vždy to vychádzalo podľa cyklov koruny, ktorá bola raz hore, potom dole. Zavedenie eura zjednodušilo pre firmy transakčné náklady a urobilo tým pádom zahraničné obchodné operácie oveľa transperantnejšími," zdôraznil šéf SOPK.

Euro, podľa neho, má význam aj pre občanov, pretože Slováci veľa cestujú do zahraničia a v prípade návštevy krajín eurozóny nemusia meniť peniaze a strácať na rôznych poplatkoch.

"My sme pomerne slušne prešli z korunových účtov na eurové a dokonca ja ako vtedajší predseda cenovej rady musím povedať, že u nás sa neprejavil negatívny efekt prechodu na euro z hľadiska zdražovania najmä v maloobchode, pretože ten efekt z výmeny meny bol u nás asi 0,1 %. Na Slovensku došlo k liberalizácii cien pred zavedením eura, čo výrazne napomohlo tomu, že euro už nebolo považované za vinníka tohto zvýšenia. A čo bolo tiež významné, tak nástup eura bol poznačený svetovou krízou. Čiže došlo celkovo k poklesu cien na rôznych komoditných trhoch, ktoré mali pozitívny dosah na zavedenie eura na Slovensku," uzatvára Mihók.