Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Eurokomisár požaduje vytvorenie čiernej listiny daňových rajov

Pierre Moscovici Foto: TASR/AP

P. Moscovici povedal, že odhalenia v kauze Paradise Papers ukazujú potrebu rýchlej zmeny v tejto oblasti.

Brusel 14. novembra (TASR) - Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici vyhlásil, že ešte pred koncom roka chce mať na stole čiernu listinu daňových rajov.

Moscovici v utorok pred Európskym parlamentom (EP) povedal, že odhalenia v kauze Paradise Papers, týkajúce sa rozšírenej snahy nadnárodných koncernov a bohatých jednotlivcov vyhnúť sa plateniu daní, ukazujú potrebu rýchlej zmeny v tejto oblasti.

Moscovici tiež požaduje prísne pravidlá, ktoré zvýšia transparentnosť poradcov, ktorí pomáhajú bohatým klientom s daňovou optimalizáciou.

Krajiny s vysokými daňami, ako je Francúzsko, tlačia na vytvorenie čiernej listiny daňových rajov a prísny postup voči nim v rámci Európy. Naopak, štáty s nízkymi daňami, ako sú Írsko a Holandsko, argumentujú, že to poškodí hospodársku súťaž v Európe.


Moscovici : Treba zaviesť nový regulačný rámec



Hlboké rozčarovanie nad škandálom spojeným s daňovými únikmi známym ako Paradise Papers, v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu prejavil eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

Poslancov upozornil, že takmer každý deň prichádzajú nové informácie, ktoré vrhajú viac svetla na celoplanetárny obeh utajovaných ziskov a agresívne daňové plánovanie.

"Dlhodobo vieme, že nadnárodné korporácie, bohatí daňoví poplatníci, poradenské firmy a banky pracujú ruka v ruke s cieľom zatajiť obrovské sumy z príjmov, ktoré musia zdaniť," uviedol. Spresnil, že nejde o izolované incidenty, ale systémový, globálny a organizovaný postup.

Za šokujúci označil fakt, že tieto agresívne systémy daňovej optimalizácie sú zjavne legálne, a preto EÚ musí z právneho hľadiska reagovať na nedostatky v legislatíve a zaviesť nový regulačný rámec. To sa podľa jeho slov môže podariť iba za pomoci členov Európskeho parlamentu.

Moscovici upozornil na tri hlavné návrhy, ktoré treba dokončiť, aby sa zabezpečila väčšia transparentnosť v daňových systémoch. Pripomenul, že v júni 2016 navrhol pravidlá novej transparentnosti pre daňových sprostredkovateľov, právnikov, bankárov, konzultantov, ktorí umožňujú režimy daňovej optimalizácie. Rada (členské štáty) by mala schváliť návrh o daňových sprostredkovateľoch v najbližších šiestich mesiacoch.

Druhý dôležitý návrh je podľa neho prinútiť spoločnosti a podniky, aby verejne oznamovali svoje príjmy v každej krajine, v ktorej pôsobia. Do tretice je nevyhnutné prijať celoeurópsky čierny zoznam daňových rajov.

Moscovici upozornil, že Európska komisia urýchlene vypracovala legislatívny návrh v tomto smere a vyjadril nádej, že ministri financií EÚ na svojom zasadnutí 5. decembra v Bruseli schvália čierny zoznam daňových rajov.