Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

P. Paška chce hlasovať o eurovale hneď, opozícia ide za premiérom

Foto: TASR/Martin Baumann

So žiadosťou o odloženie hlasovania sa chystá opozícia na štvrtkové rokovanie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), keďže u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) dnes nepochodila.

Bratislava 13. júna (TASR) - Opozícia žiada odložiť hlasovanie o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) na neskôr. Národná rada (NR) SR sa má trvalým eurovalom zaoberať na schôdzi, ktorá začne v utorok 19. júna. So žiadosťou o odloženie hlasovania sa chystá opozícia na štvrtkové rokovanie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), keďže u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) dnes nepochodila.

Odsunutie žiadali šéfovia všetkých opozičných klubov na dnešnom poslaneckom grémiu v Národnej rade SR. "Pán predseda Národnej rady informoval o jeho postoji, že trvá na tom, aby na tejto schôdzi Národnej rady táto medzinárodná zmluva ratifikovaná bola," uviedol šéf klubu KDH Pavol Hrušovský na spoločnom brífingu opozície.


OPOZÍCIA: Ak by sa o eurovale hlasovalo teraz, opozícia by bola nejednotnáAk by sa o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), tzv. trvalom eurovale hlasovalo teraz, opozícia by sa správala podobne ako v čase, kedy si povalila vlastnú vládu. Vyplýva to z vyjadrení predsedov opozičných klubov KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS a OĽaNO z ich dnešného spoločného brífingu.

"Hlasoval by som jednoznačne proti trvalému eurovalu," vyhlásil Juraj Miškov (SaS). Proti by bol aj Jozef Viskupič z OĽaNO. Pavol Hrušovský (KDH) by naopak trvalý euroval podporil. "Nebudem sa vyhovárať, hlasoval by som za. Preto, lebo takéto bolo rozhodnutie vlády, ktorej všetci z nás sme boli súčasťou," uviedol Hrušovský. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) volá po tom, aby sa v prípade trvalého eurovalu dospelo k jednotnému názoru, ktorý bude dobrý pre Slovensko. Na otázku, ako by hlasoval, jasne neodpovedal. Podobne reagoval aj László Solymos (Most-Híd). "Treba si počkať, čo sa udeje v Európe," poznamenal.
Predseda klubu SaS Juraj Miškov vysvetlil, že požiadavka o odsunutie hlasovania na neskôr vznikla aj preto, že sa blížia voľby v Grécku a tiež sa čaká na schvaľovanie trvalého eurovalu v Nemecku. "Má byť koncom júna alebo začiatkom júla. A myslíme si, že vzhľadom na to, že ide o mimoriadne vážnu záležitosť, kde Slovensko vstúpi do záväzku, z ktorého nie je možné vystúpiť, treba byť mimoriadne obozretní aj vzhľadom na to, čo sa deje momentálne v celej Európe," zdôraznil Miškov.

Vážnosť situácie potvrdil aj šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Je veľmi potrebné si zvážiť, čo Slovensko urobí, aké záväzky príjme s ohľadom na našich občanov, na ekonomiku Slovenska, na to, aký vplyv to bude mať na občanov SR. Z tohto pohľadu je jednoznačne správne odložiť hlasovanie," povedal Kaník. Treba podľa neho získať dostatok času na skutočne uvážlivé rozhodnutie. "Pretože z tohto rozhodnutia, pokiaľ bude prijaté, už nebude cesty späť," upozornil.

Podľa predsedu klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa sú si všetci v opozícii vrátane bugárovcov vedomí zodpovednosti aj voči Európskej únii. "Ale keďže situácia je taká turbulentná, tak na to, aby sme sa vedeli zodpovedne rozhodnúť, a aby to naše rozhodnutie bolo správne, bolo by dobré si počkať a potom sa rozhodnúť," poznamenal.

K zámeru opozície odsunúť hlasovanie sa pripájajú aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. "A to z toho dôvodu, že nemáme iba záväzky voči EÚ, ale aj voči voličom. Preto by sme chceli, aby prebehla kvalifikovaná debata aj po tom, čo prebehnú voľby v Grécku, aj po tom, čo bude jasné rozhodnutie Nemecka," vysvetlil šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič.