Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Pavlisa v Kyjeve ubezpečili, že sankčný zákon nepoužijú proti SR

Foto: TASR/AP

Slovensko má s Gazpromom uzatvorený dlhodobý kontrakt na dodávky plynu až do roku 2029, ktorý podľa Pavlisa plánuje dodržať.

Kyjev 19. augusta (TASR) - Sankčný zákon, ktorý prijala Ukrajina minulý týždeň (14.8.), nebude použitý v neprospech Slovenska. Tranzit plynu z Ruska bude náš východný sused zabezpečovať tak ako doteraz.

Takéto ubezpečenie dnes v Kyjeve dostal minister hospodárstva SR Pavol Pavlis od svojho ukrajinského rezortného kolegu Jurija Prodana. "Toto je pre nás veľmi dôležitá správa, s ktorou sa chceme vrátiť domov," uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní v ukrajinskej metropole.

Slovensko po predchádzajúcej dohode v uplynulých mesiacoch zmodernizovalo plynovodné prepojenie Vojany-Užhorod a od septembra tak môže zabezpečiť reverzný tok plynu na Ukrajinu zo západnej Európy. Kyjev sa už mesiace nevie dohodnúť s Ruskom na cene a splatení dlhu za plyn, Ukrajina preto žiadny ruský plyn momentálne neodoberá. Naďalej však zabezpečuje tranzit tejto suroviny európskym zákazníkom vrátane Slovenska. Minulý týždeň však schválila rámcový zákon o sankciách, ktorý do budúcnosti môže znamenať aj obmedzenie tranzitu ruských tovarov cez jej územie.

"Slovensko je krajina, ktorá veľmi promptne a rýchlo poskytla Ukrajine v rámci reverzu možnosti zásobovania plynom. Spätne očakávame solidaritu v tom, že Slovensko bude naďalej zásobované plynom z Ruskej federácie," zdôraznil dnes v Kyjeve Pavlis. "Musím veriť pánovi ministrovi, že voči Slovensku tento sankčný zákon nebude použitý," dodal v súvislosti s ubezpečovaním ukrajinskej strany.

Zabezpečenie reverzu zo strany SR Prodan ocenil a ubezpečil, že Ukrajina tak ako doteraz spraví všetko preto, aby tranzit plynu nebol ohrozený. Sankčný zákon je podľa neho iba rámcovou legislatívou zameranou proti fyzickým a právnickým osobám, ktoré ohrozujú krajinu. Nehovorí nič konkrétne o plyne či rope, rozhodnutie o sankciách je podľa ministra v rukách rady národnej bezpečnosti.

Vstup do ukrajinských plynovodov je vecou súkromných spoločností
Ak by chceli do ukrajinských spoločností prevádzkujúcich plynovody vstúpiť slovenské firmy, išlo by o ich súkromnú iniciatívu. "Štát sa v tomto určite nebude angažovať, je to vec súkromných spoločností," uviedol dnes v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským rezortným partnerom Jurijom Prodanom minister hospodárstva SR Pavol Pavlis.

Privatizácia bola jednou z tém, o ktorých dnes obaja diskutovali. "Pánovi ministrovi som poskytol možnosť poučiť sa na našich negatívnych skúsenostiach s privatizáciou. Možná účasť niektorých slovenských podnikov na privatizácii alebo prenájme prepravnej siete na Ukrajine je vec komerčná," dodal Pavlis.

Ukrajinský parlament minulý týždeň (14.8.) schválil zákon, ktorý dovoľuje prevádzku plynovodov a plynových zásobníkov na báze spoločného podniku s firmami z EÚ a USA. Ukrajina by v spoločnom podniku mala 51 % a zahraničným partnerom sa ponúkne 49 %.
Dodávky plynu do Európy sú v súčasnosti podľa Prodana plne v rukách ruského Gazpromu, ktorého kroky Ukrajina nevie ovplyvniť. Táto firma pritom môže kedykoľvek zastaviť dodávky s argumentom, že krajina kradne plyn určený pre európskych odberateľov, varoval minister energetiky. "Ale ukrajinská prepravná sieť je pripravená dodávať tento plyn tak, ako to vždy robila," zdôraznil.

Slovensko má s Gazpromom uzatvorený dlhodobý kontrakt na dodávky plynu až do roku 2029, ktorý podľa Pavlisa plánuje dodržať. "Slovensko nie je v súčasnosti pripravené otvoriť túto zmluvu, tento kontrakt je pre nás veľmi dôležitý. Zabezpečuje Slovensku dlhodobé dodávky plynu a preto som aj ministra Prodana informoval o tom, že je pre nás veľmi dôležité, aby dodávky boli plynulé a naša zmluva bola dodržaná," dodal Pavlis.

Po rokovaní slovenský minister hospodárstva navštívil Námestie nezávislosti (Majdan), kde položil kyticu na pamiatku obetí masových protestov zo začiatku roka. Obaja ministri sa opäť stretnú 2. septembra vo Vojanoch pri spustení reverzného plynovodného prepojenia do plnej prevádzky.

Problémy s dodávkami ropy z Ruska P. Pavlis neočakáva
Na snímke Pavol Pavlis.
Foto: TASR/Michal Svítok
Kým dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu sú dlhodobo predmetom sporov, podobné problémy s ropou sa neočakávajú. Aj na dnešnom rokovaní ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa s jeho ukrajinským rezortným kolegom Jurijom Prodanom bola ropa len okrajovou témou.

"Vzhľadom na to, že Ukrajina nemá rafinérie, nie je dôvod na to, aby boli zastavené dodávky ropy cez Ukrajinu na Slovensko," zdôraznil Pavlis po dnešnom rokovaní na ministerstve energetiky v Kyjeve.

Slovensko má zásoby tejto suroviny na 96 dní. O tie sa stará novozriadená agentúra na núdzové zásoby. Zároveň existuje alternatívna trasa z juhu cez ropovod Adria. Ten momentálne prechádza rozširovaním, ktoré má za SR na starosti Transpetrol.

"Potrebné je technické opatrenie, keďže Adria má iba jednu rúru. Potrebujeme dobudovať veľmi rýchlo ešte druhé náhradné riešenie," dodal Pavlis. Transpetrol avizuje, že by druhá rúra Adrie mala byť dokončená v decembri.