Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. PELLEGRINI: Elektronické schránky konečne dostanú ľudského ducha

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini pripomenul, že sa blíži 1. júl 2017, keď bude používanie elektronických schránok na komunikáciu so štátom zo zákona povinné pre všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Elektronické schránky dostanú konečne ľudského ducha a budú užívateľsky prívetivejšie. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) po dnešnom rokovaní so šéfom Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) v Bratislave.

Pellegrini pripomenul, že sa blíži 1. júl 2017, keď bude používanie elektronických schránok na komunikáciu so štátom zo zákona povinné pre všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri.

NASES prevádzkuje systém e-schránok a s cieľom zlepšiť a zjednodušiť ich používanie uskutočnila nedávno webový prieskum. Zapojilo sa doň takmer 400 respondentov.

Vicepremiér je presvedčený, že každý štátny orgán zavádzajúci elektronické služby by si mal najskôr zistiť predstavy používateľov a vopred ich otestovať.




„Opäť máme na stole produkt, ktorý síce správne a na základe zákona naprogramovali technici a informatici, ktorým je to všetko zrejmé, jasné a ktorí tomu rozumejú. Žiaľ, často tomu nerozumejú bežní ľudia, ktorí tieto systémy používajú, a preto som veľmi rád, že v tomto prípade dôjde k výraznej zmene a konečne to dostane ľudského ducha,“ konštatoval.

Okrem zmien dizajnu e-schránok, ktoré by sa mali stať pochopiteľnejšie a intuitívnejšie ovládateľné, dôjde aj k doplneniu funkcionalít. Pribudne možnosť preposielania správ z elektronickej schránky na e-mail. Doručenky by mali byť čitateľnejšie a zrozumiteľnejšie. Pribudne tiež priamy odkaz na elektronické služby či nastavenie notifikácií na jednom mieste.

„Veľmi sa teším, že nový výzor elektronických schránok by sme mali stihnúť k 1. 7., keď budú povinne aktivované všetky schránky pre firmy. Podnikatelia ich už nájdu v novom dizajne, novom šate, ďaleko prívetivejšom. Niektoré z tých funkcionalít budú následne nabiehať,“ poznamenal Pellegrini s tým, že ide o dlhodobý proces.

„Chcem prisľúbiť, že NASES urobí všetko pre to, aby k 1. 7. naozaj schránku predstavil novú a funkčnú, robíme záťažové testy, programujeme. Rovnako budeme komunikovať s verejnosťou pri redizajnovaní ústredného portálu verejnej správy Slovensko.sk, ktorý príde na rad najbližšie,“ avizoval generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.