Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Iniciatíva vylepšujúca štátne weby sa rezortu financií pozdáva

Ilustračné foto Foto: TASR

Po rokovaní so zástupcami iniciatívy To sa nedá to uviedol štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Bratislava 13. februára (TASR) – Zástupcovia občianskej iniciatívy "To sa nedá" dnes na pôde Ministerstva financií (MF) SR prezentovali výsledky svojej práce, ktorou sa snažia zlepšiť funkčnosť internetových stránok štátnych úradov a inštitúcií, najmä portálu Finančného riaditeľstva (FR) SR a Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.

"Iniciatíva sa nám určite pozdáva, vítame ju. Do budúcna by som veľmi rád nadviazal oficiálnu spoluprácu s touto skupinou mladých ľudí, aby nám pomohli možno vylepšovať služby aj pri iných portáloch. Na to ale budeme hľadať nejaký spôsob, aby sa spolupráca nediala len na základe ich vlastnej iniciatívy vo voľnom čase, ale aby sme jej možno dali nejaký zmluvný rámec," priblížil po rokovaní so zástupcami iniciatívy štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Zástupcovia iniciatívy na rezorte financií SR podľa jeho slov predstavili svoj pohľad na to, ako by mohla fungovať internetová stránka katastra nehnuteľností a stránka FR SR. "Naznačili, že mnohé z nich sa im javia veľmi komplikované a pre užívateľov nezrozumiteľné. Predstavili nám preto ich možné vylepšenia, aby ich budúca funkcionalita bola zrozumiteľnejšia pre občanov, ktorí tieto internetové stránky navštevujú," informoval.

Podotkol zároveň, že na rokovaní so zástupcami iniciatívy sa nehovorilo o tom, či by IT správa štátnych internetových stránok mala byť lacnejšia. "Predmetom rokovaní bolo skôr ukázať, ako inak by stránky mohli fungovať – napríklad, ako by mohli inak opticky vyzerať, ako by sa v textoch webov mohla používať iná terminológia. Stránky by mali byť podľa nich intuitívnejšie, teda občan ako neodborník v danej oblasti by mal pri ich návšteve chápať, čo sa na stránke dá všetko robiť a čo sa s jej pomocou dá všetko vybaviť," poznamenal štátny tajomník.

Služba katastra nehnuteľností cez internet by sa dala podľa jedného zo zástupcov iniciatívy "To sa nedá" Jána Suchala urobiť "oveľa, oveľa jednoduchšie a používateľsky prítulnejšie". "Služba katastra cez internet je super, na stránke sa však používateľom príliš hádžu polená pod nohy. Človek sa síce k požadovanému cieľu dostane za trištvrte hodiny, dalo by sa to však spraviť tak, aby sa k výsledku dostal rádovo v minútach," dodal Suchal.