Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. Pellegrini: Na Slovensko môžu prísť investície za 1,8 miliardy eur

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pellegrini zdôraznil, že hospodársky rast SR je jeden z najvyšších v eurozóne, nezamestnanosť klesla pod 9 % a na Slovensko prichádzajú nové investície.

Bratislava 19. februára (TASR) – V nasledujúcich dvoch rokoch môžu na Slovensko prísť zahraničné investície za 1,8 miliardy eur, ktoré by priniesli spolu 25.500 pracovných miest. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Napriek prijatiu akčných plánov pre najmenej rozvinuté okresy nemožno podľa vicepremiéra očakávať, že všetky ich ciele sa naplnia za necelý rok. Upozornil, že niektoré opatrenia sa budú zavádzať v najbližších troch či štyroch rokoch. Tento rok by mal byť prvým, keď sa začne plnenie jednotlivých opatrení vyhodnocovať.

„Je to otázka času, v týchto dňoch začnú postupne prichádzať do regiónov regionálne príspevky, ktoré majú slúžiť na konkrétne veci, sú pripravené investičné zámery. Len v tomto roku je rozpracovaných asi 24 investičných zámerov, ktoré majú smerovať práve do 12 najmenej rozvinutých regiónov a mohli by generovať okolo 5500 pracovných miest,“ priblížil Pellegrini.

Opozičný poslanec Národnej rady SR Eugen Jurzyca (SaS) poukázal na to, že od roku 2000 do 2015 klesol počet zamestnancov vo výrobe textilu či ťažbe a dobývaní, ale výrazne stúpol napríklad v informatizácii a komunikácii. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho sľubuje pracovníkom v prepadávajúcich sa odvetviach vládne dotácie.

„On zoberie peniaze z odvetví, ktoré rastú, tým spomalí rast. My hovoríme – pokiaľ by tieto mali šancu rásť, nemali by vysoké dane, tak tí ľudia majú šancu prejsť z takýchto prepadávajúcich sa odvetví do tých úspešnejších, za pružného Zákonníka práce, a budú mať viac a lepšie platených pracovných miest. Tam sa veľmi líšime,“ vysvetlil Jurzyca.

Pellegrini zdôraznil, že hospodársky rast SR je jeden z najvyšších v eurozóne, nezamestnanosť klesla pod 9 % a na Slovensko prichádzajú nové investície. „Máme rozpracovaných asi 60 projektov za 1,8 miliardy eur. To sú všetko zahraničné investície, ktoré chcú v roku 2017 a 2018 k nám prísť. Dokopy môžu priniesť ďalších 25.500 pracovných miest,“ vyčíslil. Takmer polovica podľa neho pôjde do problémových regiónov.

„Vy si myslíte, že bez vlády nevznikne žiadne pracovné miesto?“ reagoval Jurzyca. Dodal, že za 15 rokov sa na Slovensku znížil počet ľudí o 300.000. „Máme problém, pretože nám pracovití, slušní ľudia odchádzajú do Nemecka, do Rakúska. Nie je to tak, že sme za vodou ekonomicky, že nám rastie ekonomika a stačili reformy z rokov 2004, 2005. Aj teraz treba robiť reformy,“ domnieva sa.

Podpredseda vlády argumentoval, že veľa ľudí na Slovensko aj prichádza. „V našich IT firmách v Bratislave začína pracovať veľké množstvo mladých, univerzitne vzdelaných Talianov. Nie je to len príchod pracovnej sily z tretích krajín, ako je Srbsko, Ukrajina. Už je to obojstranná migrácia v rámci Európskej únie, to je mobilita pracovnej sily,“ povedal.