Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pellegrini nesúhlasí so schránkami finančnej správy pre živnostníkov

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu zdôraznil, že bude navrhovať a snažiť sa presvedčiť ministerstvo financií a finančnú správu, aby upustila od svojho návrhu.

Bratislava 21. júla (TASR) - Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) nesúhlasí s tým, aby si živnostníci, umelci či samostatne hospodáriaci roľníci museli vybavovať prístup do schránok finančnej správy.

"Ak štát už má vytvorené jedno centrálne riešenie na elektronickú komunikáciu s občanmi a firmami, je nesprávne, aby niektoré štátne organizácie prinášali vlastné technické riešenia a nútili firmy alebo občanov mať prístup aj do iných elektronických schránok ako na portáli Slovensko.sk," uviedol vicepremiér v dnešnom stanovisku.

Zároveň zdôraznil, že bude navrhovať a snažiť sa presvedčiť ministerstvo financií a finančnú správu, aby upustila od svojho návrhu, aby živnostníci a ďalšie subjekty, ktoré musia začať komunikovať s finančnou správou elektronicky, si museli otvárať aj iné schránky okrem tých, ktoré im zriadil štát a sú plne funkčné.

Schránky finančnej správy kritizuje aj Slovenská komora daňových poradcov (SKDP). "Povinná elektronická komunikácia všetkých živnostníkov s daňovými úradmi prinesie časti podnikateľov vážne problémy. Nie všetci totiž majú počítače a ak ich aj majú, nevedia ich používať do takej miery, aby si sami podali elektronicky daňové priznanie," zdôraznila Marcela Bošková z SKDP.

Problém budú mať podľa jej slov hlavne starší ľudia a živnostníci, ktorí nemajú počítače vôbec. "Zároveň na Slovensku existujú oblasti bez pripojenia na internet či so zlým pripojením. Na takýchto živnostníkov novela vôbec nemyslela," doplnila. Komora preto považuje povinnú elektronickú komunikáciu pre všetkých živnostníkov za diskriminačný krok. "Pre časť živnostníkov by mali byť v novele stanovené výnimky," uviedla Bošková.