Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

P. PELLEGRINI: S doménou .sk sa nič nedeje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Doménu .sk spravuje spoločnosť SK-NIC na základe zmluvy so štátom z roku 2006.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Štát nepredáva svoju národnú internetovú doménu .sk, ani nemení systém jej správy. V reakcii na medializované informácie to dnes uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že do správcu domény má záujem vstúpiť investor.

Doménu .sk spravuje spoločnosť SK-NIC na základe zmluvy so štátom z roku 2006. Vicepremiér podľa vlastných slov eviduje množiace sa pochybnosti o budúcnosti správy tejto domény.

„Chcem všetkých uistiť, že nedochádza k predaju domény .sk. Zmluva je platná, fungujúca,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Priznal, že do spoločnosti SK-NIC chce vstúpiť investor. Ten sa podľa Pellegriniho správa tak seriózne, že navštívil jeho úrad a informoval ho o svojom zámere, hoci to nie je jeho povinnosť.

„My nemeníme doterajší spôsob, akurát sa menia vlastnícke vzťahy. Budem veľmi pozorne nad týmto celým procesom dohliadať. Môžem garantovať, že ak by to náhodou malo byť niečo, čo by bolo negatívne pre Slovenskú republiku, tak do toho zasiahnem,“ zdôraznil.

Zatiaľ sa mu investor javí ako renomovaná firma z Britských ostrovov. „Nezdá sa, že by to bola nejaká schránková firma, nejaká garážová jednoosobová eseročka, ktorá si tu z toho chce spraviť nejaký biznis,“ poznamenal Pellegrini.

V prípade, že sa mu nepodarí vyrokovať lepšie postavenie štátu v rámci kontraktu, je pripravený prísť s novelizáciou zákonov a zmeniť doterajší spôsob správy domény. Dodal, že bez súhlasu úradu vicepremiéra sa s doménou nemôže nič udiať.