Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. STANĚK: Štruktúra eurofondov sa od roku 2019 bude musieť zmeniť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Eurofondy budú podľa prognostika návratné, so zmenenými podmienkami čerpania a s domácim kofinancovaním na úrovni 20 až 40 %

Bratislava 17. októbra (TASR) - Štruktúra eurofondov sa od roku 2019 bude musieť zmeniť. Uviedol to dnes v Bratislave v rámci 18. ročníka konferencie o obchode a marketingu Intraco Special 2017 ekonóm a prognostik Ekonomického ústavu SAV Peter Staněk.

"Vzhľadom na dôsledky rozpočtového hospodárenia, brexitu, stav európskeho rozpočtu a fiškálnu stratégiu jednotlivých krajín bude musieť veľmi rýchle, ešte v priebehu roku 2019, dôjsť k zásadnej zmene štruktúry eurofondov," myslí si Staněk.

Podľa jeho slov to bude znamenať, že eurofondy budú návratné, so zmenenými podmienkami čerpania, s domácim kofinancovaním na úrovni 20 až 40 %. "Eurofondy sa zároveň sústredia len na tri kľúčové európske projekty budúcnosti. Prvý, keby som bol obchodník, tak sa pripravím na obrovský boom všetkých zriadení, ktoré budú znamenať ekologizáciu budov," poznamenal.

Energetická stratégia EÚ znamená podľa neho to, aby 18 miliónov budov bolo premenených na inteligentné budovy s minimálnou spotrebou energie, znamená pasívne domy a podobne. To bude znamenať tiež stavebné materiály, technologické zriadenia, senzorické systémy, vykurovanie, klimatizácie. "To tiež znamená, že znížime výdavky spotrebiteľov oproti dnešku o 17 až 20 %. Kopíruje sa americký systém spred 7 rokov. Ušetrené peniaze môžu (spotrebitelia) použiť na nákupy, na spotrebu, čo bude sčasti kompenzovať stagnáciu ich príjmov. Ak k tomu priradíme pokles cien vyplývajúci z robotizácie výroby, máme priestor pre nový druh obchodu," upozornil.

Druhou strategickou líniou bude podľa Staněka tzv. smart cities (inteligentné mestá), ktoré by mali zmeniť celú podobu fungovania (spoločnosti) z hľadiska dopravy, energií, parkovania, energetických úspor, emisií, pohybu a hybnosti obyvateľstva a podobne.

"Bude to jeden z najväčších biznisov. Samozrejme, obchod tam môže fungovať ako sprostredkovateľský článok, pretože smart cities znamená nielen inteligentný pohľad verejnej správy, ale aj inteligentné zariadenia každého občana v takejto aglomerácii," podčiarkol. Existujú aj iné inteligentné technológie, ako smart-health, smart-education, smart-securities či smart-transport. To všetko podľa neho znamená prechod na niečo, čo by sa dalo nazvať kombináciou robotiky, umelej inteligencie, senzorických systémov, tzv. big data, modelovania reality a modelovania budúcnosti.

Podľa neho sa bude vytvárať jedna zaujímavá oblasť obchodu. "Všetky uvedené technologické zmeny, ktoré už v súčasnosti prebiehajú, smerujú k jedinej veci, že potreba práce sa radikálne zníži, a to v obchode, vo výrobe, v službách, vo väčšine činností. Podľa niektorých teórií približne 35 % až 70 % pracovných miest zmizne bez náhrady a 20 % sa nahradí jednak miestami špecializovanými, vysokoplatenými, ale miestami aj pomocnými, väčšinou na part-time nie na full-time. To ale znamená, že veľká časť ľudí nebude potrebná ako výrobcovia. Tí budú mať veľké množstvo voľného času," podčiarkol.

Množstvo voľného času bude podľa prognostika fundamentálnym bohatstvom budúcej spoločnosti. "To bude priestor pre obchod, ale nie pre dnešný obchod. Bude to priestor pre špecializované služby, ale nie pre tie dnešné. Bude to priestor pre množstvo individualizovaných ponúk, šitých na mieru zákazníka," dodal Staněk.