Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

P. Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zodpovedná energetická politika zohľadňuje bezpečnosť dodávok aj ekologické aspekty, pokračoval Szijjártó.

Belehrad 13. mája (TASR) - Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Európa má v tejto oblasti vážny problém, pretože energetická politika sa stala rukojemníkom ideologických diskusií a pokrytectva, povedal na energetickom fóre v Belehrade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Zodpovedná energetická politika zohľadňuje bezpečnosť dodávok aj ekologické aspekty, pokračoval Szijjártó. Sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku označil za príklad ideologizácie energetickej politiky. Zatiaľ čo západoeurópske krajiny "hrdo vyhlasujú, že sa v posledných rokoch oslobodili od ruskej ropy", Európa sa stala najväčším odberateľom indickej ropy, povedal. Podiel dovozu ruskej ropy na celkových dodávkach komodity pre Indiu od začiatku vojny na Ukrajine podľa neho stúpol z 0,5 % na 35 % a väčšina skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý prichádza do západnej Európy, pochádza rovnako z Ruska.

EÚ takisto nepodporuje rozširovanie kapacity plynovodov v juhovýchodnej Európe, keďže si stanovila cieľ ukončiť do 15 rokov používanie zemného plynu, pokračoval minister. Energetická politika musí zostať v kompetencii členských štátov, zdôraznil Szijjártó, podľa ktorého uhlíkovo neutrálnu budúcnosť možno dosiahnuť len rozšírením kapacít výroby energie z jadra.