Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

P. Zajac: Novela o obstarávaní neodhalí konečných užívateľov výhod

Na snímke nový podpredseda KDH Pavol Zajac (vľavo) počas tlačovej konferencie po skončení 22. snemu KDH v Poprade 11. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Novela zákona o verejnom obstarávaní nebude odhaľovať konečných užívateľov výhod z firiem, ktoré získavajú štátne zákazky. Tvrdí to Pavol Zajac z KDH.

Bratislava 5. mája (TASR) - Novela zákona o verejnom obstarávaní nebude odhaľovať konečných užívateľov výhod z firiem, ktoré získavajú štátne zákazky. Tvrdí to Pavol Zajac z KDH.

Právna norma, na ktorej pracoval aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), má vytvoriť verejný register konečných užívateľov výhod z firiem. Má obsahovať údaje fyzických osôb, ktoré sú skutočnými, nielen formálnymi vlastníkmi subjektov participujúcich na verejnom obstarávaní. Pôjde o podmienku, aby takýto podnikateľ mohol dostať zákazku od štátu.

Verejný obstarávateľ tak v budúcnosti nesmie uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí nebudú mať v novom registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Týka sa to aj subdodávateľov a osôb, ktoré zabezpečujú ekonomickú či odbornú spôsobilosť účastníka vo verejnej súťaži.

Zajac upozornil, že novela rieši problematiku konečných užívateľov výhod len pri verejnom obstarávaní. Navyše podľa neho bude stačiť na preukázanie len čestné vyhlásenie o tom, kto je konečný užívateľ výhod. ÚVO má podľa Zajaca skúmať, či je skutočným užívateľom výhod človek uvedený v čestnom vyhlásení až po tom, čo vznikne podozrenie a príde podnet.

"Platí, že keď ktokoľvek nasadí do takejto firmy bieleho koňa, ktorý formálne splní všetky náležitosti zákona, nikto nebude môcť postihnúť takúto firmu a verejnosť sa nedozvie o dohodách v pozadí," povedal dnes v parlamente Zajac. Premiér Robert Fico podľa neho len hrá pred verejnosťou divadlo na dobrého správcu. "V skutočnosti je stále v područí oligarchov, ktorí ho nepustia do razantných riešení," vyhlásil Zajac.