Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: ŽIGA: Dodávky zemného plynu na zimu sú zabezpečené

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodársva SR Vojtech Ferenc, minister hospodárstva SR Peter Žiga a generálny riaditeľ sekcie energetiky ministerstva hospodárstva SR Ján Petrovič počas rokovania s predstaviteľmi plynárenských spoločností o zabezpečení plynulých dodávok plynu v zimnom období v Bratislave 13. decembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pripomenul, že po tzv. plynovej kríze v januári 2009, kedy malo Slovensko len jeden vstupný bod pre plyn na svoje územie, vo Veľkých Kapušanoch, ich má v súčasnosti viac.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Dodávky zemného plynu na nadchádzajúcu zimu sú zabezpečené. Uviedol to dnes šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) po rokovaní s predstaviteľmi plynárenských spoločností o zabezpečení plynulých dodávok plynu počas zimného obdobia.

"Po dnešnom rokovaní môžme konštatovať, že počas sviatočného obdobia (Vianoc) a aj na najbližšiu vykurovaciu zimnú sezónu je SR pripravená a občania môžu byť pokojní. Z technického hľadiska, ako aj zo všetkých iných hľadísk sme pripravení, v rámci našich možností, na plynulé zásobovanie obyvateľstva a priemyslu (plynom), ak by boli prerušené dodávky z Ruskej federácie," priblížil Žiga.



Pripomenul, že po tzv. plynovej kríze v januári 2009, kedy malo Slovensko len jeden vstupný bod pre plyn na svoje územie, vo Veľkých Kapušanoch, ich má v súčasnosti viac. "Dnes konštatujem, že máme okrem Kapušian ešte tri ďalšie vstupné body, a to z ČR v Lanžhote, z Rakúska v Baumgartene a ešte jeden bod z Maďarska. V rámci týchto prepravných bodov vieme importovať plyn nielen z Ruskej federácie," spresnil. Zároveň sa podľa jeho slov zvýšili taktiež kapacity plynových zásobníkov na území SR a k dispozícii je jeden zásobník v ČR, vo Veľkých Bojanoviciach.



"Pre SPP je bezpečnosť dodávok plynu najvyššou prioritou. Tak ako každý rok, sme sa aj tento rok pred začiatkom zimnej sezóny zaoberali rôznymi scenármi, ktoré by mohli nastať na trhu s plynom v SR. Situácia oproti roku 2009 je však v súčasnosti diametrálne odlišná a sú aj odlišné možnosti, ktorými sa dá zabezpečiť doprava plynu na Slovensko," doplnil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP), Štefan Šabík.



Ak by podľa Šabíka aj nastala nejaká mimoriadna situácia v dodávkach plynu, SPP by pri tzv. nulovom toku plynu v distribučných potrubiach dokázal rôznymi nástrojmi zabezpečiť dodávky plynu pre slovenský trh. "Dodávky od Gazprom Exportu sú nateraz stabilné," dodal šéf SPP.