Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Jadrová energetika má v európskej energetike opodstatnené miesto

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR/Martin Baumann

Za veľmi dôležitú považuje minister hospodárstva SR aj otázku miesta jadrovej energetiky v rámci novopripravovaného dizajnu trhu s elektrinou, ktorého legislatívny rámec predstaví EK koncom roka.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Jadrová energetika má v európskom portfóliu energetických zdrojov svoje opodstatnené a nezastupiteľné miesto. Naďalej bude zohrávať dôležitú úlohu pri implementácii európskej Energetickej únie. Uviedol to dnes v Bratislave minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v závere 11. zasadnutia Európskeho jadrového fóra (ENEF).

"Z hľadiska súčasného trhového prostredia sme sa však v rámci EÚ dostali do stavu, kedy samotné trhové mechanizmy neposkytujú dostatočné signály pre dlhodobé investície do všetkých nízkouhlíkových technológií," povedal.

"Je dôležité, aby sme sa dlhodobo zaoberali otázkami podmienok trhu a hľadali spôsoby financovania investične náročných projektov, ku ktorým jadrové technológie patria, aby sa znovu dosiahla dôvera investorov aj cez cenové signály, ktoré by mali odrážať dlhodobé potreby nielen tzv. projadrových krajín a politické ciele EÚ," poznamenal.

Za veľmi dôležitú Žiga podľa svojich slov považuje aj otázku miesta jadrovej energetiky v rámci novopripravovaného dizajnu trhu s elektrinou, ktorého legislatívny rámec predstaví Európska komisia (EK) koncom tohto roka.

Žiga zároveň pripomenul, že zasadnutie Európskeho jadrového fóra sa konalo v období po predložení návrhu Jadrového ilustratívneho programu PINC, ktorý je kľúčovým dokumentom EK zameraným na oblasť investícií v jadrovej energetike. "PINC je považovaný za dobrý základ pre diskusie o jadrovej energetike," doplnil.

Česká republika plánuje podľa slov ministra priemyslu a obchodu ČR Jana Mládka jadrový sektor ďalej rozvíjať a do roku 2035 chce mať postavený nový jadrový blok. "V dobe, kedy sa ekonomicky nevyplatí stavať takmer žiadne energetické zdroje, okrem tých dotovaných či inak podporovaných na trhu, však na vlastnej koži zažívame ťažké diskusie o výstavbe nových jadrových zdrojov len na národnej úrovni," dodal Mládek.