Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. ŽIGA: Nové investície chceme na sever, do stredu alebo na východ SR

Peter Žiga Foto: TASR/AP

Projekty sú podľa neho z rôznych sektorov, nielen z automobilového, ale aj z elektrotechnického priemyslu, strojárstva, z oblasti podnikových služieb i IT.

Bratislava 11. januára (TASR) – Štát chce nové veľké investičné projekty smerovať prednostne na severné, stredné alebo východné Slovensko. Uviedol to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Máme ambíciu urobiť to, že chceme 'tlačiť' všetky investície na sever, do stredu alebo na východ Slovenska, prioritne do najmenej rozvinutých okresov. Tam sme pripravení poskytnúť aj investičné stimuly," spresnil Žiga.

"Mám predstavu, že na západnom Slovensku investičných stimulov bude menej a budú sa poskytovať len v prípade, že investície pôjdu do R&D (výskum a vývoj, pozn. TASR)," priblížil minister.

V rozhovore pre TASR Žiga v decembri 2016 informoval, že v roku 2017 by sa mohlo v SR finalizovať 66 rozpracovaných investičných projektov, za 1,8 miliardy eur, ktoré by mohli priniesť asi 24.000 pracovných miest. Projekty sú podľa neho z rôznych sektorov, nielen z automobilového, ale aj z elektrotechnického priemyslu, strojárstva, z oblasti podnikových služieb i IT. Zároveň pripomenul, že v roku 2016 bolo rozpracovaných 79 investičných projektov. "Reálne sme dotiahli do konca 27 či 29 projektov," dodal.