Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. ŽIGA: Podmienky pre centrá podnikových služieb sa ešte zlepšia

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga počas tlačovej konferencie po neformálnej Rade ministrov pre energetiku v Bratislave v stredu 13. júla 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 16. júla (TASR) - Podmienky pre pôsobenie centier podnikových služieb (BSC - Business Service Center) sa na Slovensku ešte zlepšia. Avizuje to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD). Koncepciu podpory BSC na Slovensku z dielne jeho rezortu schválila vláda minulý týždeň.

"Budeme sa snažiť iniciovať zmenu zákona o investičnej pomoci, kde vytvoríme ešte lepšie podmienky pre tento typ podnikania," povedal Žiga. Novela by podľa jeho slov mohla byť hotová ešte v tomto roku.

Zdôraznil, že v tomto type služieb v súčasnosti pracuje už viac ako 30.000 ľudí. "Za rok 2015 boli vynaložené v tejto oblasti mzdové náklady vo výške viac ako 530 miliónov eur. Štátny rozpočet cez daň z príjmu a odvody získal asi 300 miliónov eur. Tie čísla sú teda významné aj pre štátny rozpočet, aj pre rozpočet miest a obcí, aj pre samotných zamestnancov, ktorí pracujú v týchto centrách," vyčíslil Žiga.

Rozvoj BSC podporuje aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. "Povedali sme, že sa budeme maximálne spolupodieľať pri príprave ľudí na prácu v týchto centrách. Vzhľadom na to, že ide o špecializované pracoviská, súhlasili sme aj s možnosťou, aby podniky prišli s námetom na prístup ľudí z tretích krajín ako špecialistov - školiteľov, ktorí by pripravovali ľudí z nášho trhu práce," doplnil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Úlohou rezortu hospodárstva bude podľa schválenej koncepcie pripraviť novelu zákona o investičnej pomoci, ktorá upraví získanie investičnej pomoci pre BSC zmenou podmienky obstarania majetku vo výške minimálne 400.000 eur. "Novela zákona môže mať negatívny vplyv na štátny rozpočet, ktorý však v súčasnosti nie je možné kvantifikovať, keďže nie je možné určiť, koľko bude podaných žiadostí," upozornilo v koncepcii MH SR.

Pre všetky investičné zámery v oblasti centier strategických služieb totiž platí podmienka, že investícia na obstaranie majetku musí dosiahnuť minimálne 400.000 eur a polovica obstarávaného majetku musí byť krytá vlastným imaním. Investičný zámer musí zároveň viesť k vytvoreniu minimálne 40 nových pracovných miest, pričom z celkového počtu bude mať najmenej 60 % nových zamestnancov vysokoškolské vzdelanie.