Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. ŽIGA: Pri kauze SCP sa budem snažiť, aby štát na súdoch neprehral

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf ministerstva hospodárstva to dnes uviedol po skončení mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) sa bude snažiť, aby štát pri súdnych sporoch týkajúcich sa privatizácie firmy Severoslovenské celulózky a papierne (SCP) neprehral. Žiga to dnes uviedol po skončení druhej časti mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti.

Prvá časť rokovania hospodárskeho výboru sa konala v utorok (4.4.), keď poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičných strán SaS (Jozef Rajtár, Jana Kiššová a Alojz Baránik), ako aj z OľaNO-NOVA, tvrdili, že pri SCP neboli rezortom hospodárstva dostatočne ochránené záujmy štátu. "Podľa všetkého neboli dostatočne ochránené záujmy štátu, a to prostredníctvom MH SR a spoločnosti MH Manažment, ktorá jednak spravuje akcie štátnych firiem a je nástupníckou organizáciou Fondu národného majetku (FNM) SR," priblížil 4. apríla Rajtár.

Druhou rovinou je podľa Rajtára v kauze privatizácie SCP rovina potenciálne poškodených zamestnancov severoslovenských papierní. "Tí podľa privatizačnej zmluvy (z roku 1996) mali nárok na 15 % akcií spoločnosti Eco Invest, ktorá sa v súčasnosti volá Eco Investment," poznamenal Rajtár.

Podľa dnešných Žigových slov "nie je to vláda Roberta Fica (Smer-SD), ani prvá, ani druhá, ani tretia, ktorá dospela k záveru, že zmluva medzi FNM SR a SCP Ružomberok alebo podnikateľom Milanom Fiľom je platná". "O tom rozhodol FNM v roku 1996 a 2006. Potvrdenie toho dali súdy, v rokoch 2006 v Ružomberku a v roku 2010 v Žiline. Dokonca aj Najvyšší súd SR potvrdil tieto rozhodnutia," upozornil Žiga.

"Ja musím konať zodpovedne a chrániť záujmy všetkých občanov tohto štátu. Je mi ľúto ľudí (bývalých zamestnancov SCP, pozn. TASR), ktorí boli možno podvedení a oklamaní pri privatizácii tohto podniku. Žiaľ, FNM SR v roku 2006, mesiac pred parlamentnými voľbami, rozhodol o tom, že ich nároky sú definitívne ukončené," poznamenal.

Žiga podľa svojich slov "v túto chvíľu vystupuje za štát ako jedna zo strán sporu proti pánovi (Štefanovi) Gavorníkovi, ktorý žaluje štát o 107 miliónov eur". "Nemôžem preto poskytovať právne informácie z analýz, hoci ma o to opoziční poslanci žiadajú. Musím konať zodpovedne a nemôžem poskytnúť tieto informácie protistrane," povedal šéf MH SR.

"Konštatujem preto, že na základe právoplatných rozhodnutí súdov budem konať a v tejto chvíli aj konám. Mám na stole spomínané rozhodnutie okresného a krajského súdu, ktorými bola potvrdená platnosť (privatizačných) zmlúv. V prípade živých sporov budem chrániť štát, ktorý je žalovaný, spolu s pánom Milanom Fiľom a SCP Mondi, na vydanie 107 miliónov eur. Budem sa snažiť dosiahnuť pre štát, aby (na súdoch) neprehral," dodal dnes Žiga.

"Nám v prvom rade ide o to, že máme pocit, že vládna strana Smer-SD, ako aj celá vládna koalícia, chráni jedného mečiarovského privatizéra, ktorý okradol 3948 ľudí. Strana Smer-SD akoby si zakrývala oči pred tým, že štát má (pri SCP) podľa privatizačnej zmluvy jednoznačný a nespochybniteľný nárok na to, aby si sprivatizovaný majetok SCP zobral späť a odškodnil ľudí (zamestnancov) z reprivatizovaného majetku," povedal líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

"Zastávame názor, že MH Manažment by si mal uplatniť samostatným právnym úkonom, žalobou alebo procesným úkonom v spore, ktorý je začatý, určenie, že privatizačná zmluva (týkajúca sa SCP) bola zrušená. Takýto právny názor nebol nikdy judikovaný, neexistuje k tomu právoplatné rozhodnutie. FNM nikdy nespochybňoval dodatok číslo dva (k zmluve o privatizácii SCP), ktorý my považujeme za absolútne neplatný úkon. Máme teda za to, že vo veci nie je právoplatne rozhodnuté. Máme tiež za to, že MH Manažment má tieto nároky ako správny hospodár uplatňovať," dodal Pavol Korytár, právny zástupca občianskeho združenia Ružomberský papier, ktoré združuje bývalých zamestnancov SCP.