Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Žiga: Rezort hospodárstva nevie oficiálne o presune výroby Embraca

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga prichádza na rokovanie 89. schôdze vlády Slovenskej republiky v Bratislave 21. februára 2018. Foto: TASR Dano Veselský

Spoločnosti Embraco od SR podľa slov ministra hospodárstva SR nešla žiadna regionálna pomoc.

Bratislava 21. februára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nemá oficiálnu informáciu o presune výroby firmy Embraco z Talianska na Slovensko. Uviedol to pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na mediálne informácie.

"Oficiálne nemám informáciu, že by Embraco ohlásilo tento presun, pretože je to normálny podnikateľský subjekt, ktorý pôsobí na Slovensku už veľmi dlho, v Spišskej Novej Vsi, a je významným dodávateľov kompresorov. Ide o klasický konkurenčný boj, ktorý prebieha medzi krajinami EÚ a je o podnikateľskom prostredí,"
spresnil.

Spoločnosti Embraco od SR podľa jeho slov nešla žiadna regionálna pomoc. "Áno, v minulosti dostala nejakú pomoc, ale to bolo dávno predtým, ako sa rozhodovala o tom, či presunie, alebo nepresunie výrobu. Nemám však pocit, že už padlo rozhodnutie o tom, že výrobu do SR presunie. Vnímam to ako predvolebný boj v Taliansku, kde je krátko pred parlamentnými voľbami," dodal. Všetky investičné stimuly z minulosti pre Embraco Žiga podľa svojich slov vie obhájiť.

Agentúra Reuters informovala, že firma Embraco, ktorú kontroluje americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool, oznámila, že svoj závod na severe Talianska vyrábajúci kompresory do chladničiek zatvorí a produkciu presunie do východnej Európy. V Taliansku tak o prácu príde 497 ľudí.

Taliansky minister priemyslu Carlo Calenda preto podľa Reuters tento týždeň odcestoval do Bruselu s cieľom presvedčiť eurokomisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovú, že to, čo Slovensko firme Embraco ponúka, je v skutočnosti nelegálna štátna pomoc. Vestagerová by sa k záležitosti mala vyjadriť v stredu.