Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

P. ŽIGA: SaS v prípade tretieho bloku elektrárne Nováky politikárči

Minister hospodárstva Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister hospodárstva SR Peter Žiga zároveň oznámil, že sa na zasadnutí výboru nezúčastní, pretože jeho zvolanie považuje za vytĺkanie politického kapitálu.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej podpredsedníčka a zároveň predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová zvolala nadnes rokovanie výboru, v prípade tretieho bloku elektrárne Nováky (ENO3), politikárči. Vyhlásil to dnes na brífingu pred začiatkom mimoriadneho rokovania hospodárskeho výboru minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD). Oznámil zároveň, že sa na zasadnutí výboru nezúčastní, pretože jeho zvolanie považuje za "vytĺkanie politického kapitálu".

Vzťah spustenia ENO3 do testovacej prevádzky sa podľa neho týka dvoch súkromných spoločností, a to Slovenských elektrární (SE) a Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP). "Tretí blok ENO bol spustený 7. novembra a bude v prevádzke do konca tohto roka. Všetky potrebné a zákonné povolenia boli k tomu vydané a zverejnené," poznamenal Žiga.




Kiššová podľa neho mala zvolať výbor, ktorý má na starosti životné prostredie a nie výbor pre hospodárske záležitosti. "Považujem to za politikum, ktoré chce strana SaS vytĺkať z tejto témy," dodal Žiga.

Predstavitelia SaS Jana Kiššová, tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová v pondelok (5. 12.) informovali, že ENO3, ktorý patrí do portfólia SE, je bez povolenia na prevádzku. ENO3 by podľa nich nemal fungovať od konca roku 2015 pre sprísnené emisné limity. Kiššová preto vtedy oznámila plán zvolať na 8. decembra mimoriadne zasadanie hospodárskeho výboru.

"Budeme sa pýtať ministra životného prostredia (MŽP) SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) a ministra hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD) na veci s týmto súvisiace, teda kto a či vôbec povolil spustenie tohto bloku, čo hrozí SE za prípadné nedodržanie zákonov a emisných limitov," dodala v pondelok Kiššová.

Riaditeľ inšpektorátu životného prostredia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Zdeněk Gregor v pondelok v reakcii pre TASR na vyjadrenia SaS uviedol, že na treťom bloku uhoľnej elektrárne v Novákoch sa začal 7. novembra tzv. prevádzkový pokus a mal by trvať do konca tohto roku. Pre spaľovanie v kotle sa podľa neho pripravuje špeciálne nízkosírnaté palivo z HBP. Počas pokusu budú použité dočasné zariadenia na mletie a dávkovanie sorbentu do spalín na zníženie emisií síry (SO2). Znížením výkonu a následným poklesom teploty v spaľovacej komore príde aj k zníženiu tvorby oxidov dusíka (NOx).