Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Žiga: Štát robí všetko pre to, aby si v plynárenstve ochránil aktíva

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR – Jakub Kotian

Vláda zároveň schválila návrh, aby parlament prerokoval legislatívnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Štát robí všetko pre to, aby si v plynárenstve ochránil svoje aktíva. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) na margo zákona o ochrane majetku v plynárenstve, ktorý schválil vládny kabinet.

"My doteraz nemáme žiadne nástroje, aby sme Slovenský plynárenský priemysel (SPP) ochránili pred cyperskou schránkovou firmou. Navyše chceme urobiť to, že aj mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora bude mať odkladný účinok na výkon rozhodnutia exekúcie, čo doteraz nemá," povedal minister hospodárstva.

MH SR v zákone navrhlo, aby majetok v plynárenstve mal mať čiastočnú exekučnú imunitu. Vláda zároveň schválila návrh, aby parlament prerokoval legislatívnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

"Dôvodom je potreba okamžitej reakcie zo strany štátu vo forme zákona poskytujúceho čiastočnú exekučnú imunitu majetku v plynárenstve, ktorý slúži na plnenie úloh dodávky plynu tomu subjektu, ktorý je dodávateľom plynu, je súčasne dodávateľom poslednej inštancie a nakoniec je v 100 % vlastníctve štátu. Pôjde však iba o čiastočnú exekučnú imunitu na majetok tvoriaci majetkové účasti takéhoto subjektu," zdôvodnil v predkladacej správe rezort hospodárstva.

Súčasne navrhuje doplnenie Civilného sporového poriadku o stanovenie odkladu vykonateľnosti dovolania, ak bolo podané proti rozhodnutiu v konaní, v ktorom sa uplatňoval nárok zo zmenky, a to aj na konania začaté podľa pôvodnej úpravy v Občianskom súdnom poriadku.

To, že MH SR pripravuje zákon na ochranu záujmov štátu v plynárenstve, oznámil v pondelok (26.11.) šéf Žiga v súvislosti s minulotýždňovým rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, na základe ktorého vo veci tzv. Duckého zmeniek má spoločnosť SPP schránkovej cyperskej firme vyplatiť 30 miliónov eur.