Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: ŽIGA: Ukončenie rokovaní o TTIP je do konca roku 2016 nereálne

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR/Martin Baumann

Informoval o tom dnes minister hospodárstva SR Žiga po neformálnom rokovaní európskych ministrov obchodu za účasti eurokomisárky EÚ pre obchod C. Malmströmovej.



Bratislava 23. septembra (TASR) – Ukončenie rokovaní o dohode Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA je do konca roku 2016 nereálne. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v bratislavskej Redute po neformálnom rokovaní európskych ministrov obchodu za účasti eurokomisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej.

"Z diskusie ministrov o stave rokovaní vyplynulo, že ukončenie rokovaní s americkou stranou do konca tohto roka je nereálne," povedal. Dohoda musí byť podľa jeho slov vyvážená a výhodná pre EÚ, kvalita musí byť v tomto prípade dôležitejšia ako rýchlosť.



"Posunuli sme preto debatu o dohode ďalej. Budú o nej hovoriť najvyšší predstavitelia jednotlivých krajín na Rade EÚ, ktorá sa bude konať 20. a 21. októbra za účasti premiérov," povedal Žiga. Rada ministrov sa vráti, aj na základe záverov októbrovej rady, k téme na svojom rokovaní 11. novembra. "Za Slovensko budeme naďalej presadzovať štandardy a záujmy EÚ," avizoval Žiga.



Kanada je veľký trh

Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement) by sa mala pripraviť na podpis do 27. októbra. Má silnú podporu členských štátov EÚ. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v bratislavskej Redute po neformálnom rokovaní európskych ministrov obchodu za účasti eurokomisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej.

Dohoda CETA podľa neho predstavuje modernú obchodnú dohodu. "V dohode CETA nám ešte ostáva dotiahnuť ešte niekoľko otázok, napríklad otázku tzv. predbežného uplatňovania. Potrebujeme túto otázku vyriešiť čím skôr," priblížil.

Kanada je podľa neho trhom s 36 miliónmi obyvateľov. "Ak by sme sa nedokázali dohodnúť s Kanadou, tak neviem s akou krajinou by sa mala Európa dohodnúť. Navyše Kanada je blízka nielen kultúrne, ale aj inými hodnotami. Nevidím teda dôvod, prečo by CETA nemala byť finalizovaná do konca októbra tohto roka," spresnil.

"Dohodli sme sa spolu s Európskou komisiou (EK), že existujú v dohode CETA oblasti, ktoré verejnosť vníma veľmi citlivo. EK preto pripraví spoločnú deklaráciu, ktorá sporné miesta (dohody) vysvetlí. Ide napríklad o služby, ochranu investícií a medzinárodné súdy alebo o pracovné a environmentálne štandardy," upozornil.

Na 18. októbra má byť podľa Žigu zvolané mimoriadne zasadnutie ministrov pre obchod, kde by sa dohoda CETA mala ministrami obchodu schvaľovať a podpisovať. "Očakávam, že dohoda bude podpísaná na summite 27. októbra 2016 medzi predstaviteľmi EÚ a Kanady," dodal.