Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Vietnam je dôležitým obchodným partnerom Slovenska

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga Foto: TASR/Martin Baumann

Aktivity slovenských podnikateľov sa podľa ministra hospodárstva sústreďujú vo Vietname na budovanie infraštruktúry, rozvoj sektora energetiky alebo priemyselná výroba.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Vietnam je v hospodárskej oblasti z hľadiska obchodného obratu 14. najdôležitejšou krajinou pre Slovensko, ešte pred Tureckom, Ukrajinou alebo USA. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v úvode Slovensko-vietnamského podnikateľského fóra, na ktorom sa zúčastnil aj podpredseda vlády Vietnamu Vuong Dinh Hue, štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Róbert Šimončič.

Naopak, Slovenská republika je podľa Žigu po Poľsku druhým najväčším obchodným partnerom Vietnamu v regióne stredo-východnej Európy. "Hlavným cieľom a hospodárskym záujmom SR je podpora slovenského exportu, a tým vyrovnávanie vysokého pasívneho salda v našej obchodnej bilancii," zdôraznil Žiga.

Obchodno-investičné aktivity slovenských podnikateľských subjektov sa podľa slovenského podpredsedu vlády v poslednom období sústreďujú na prioritné oblasti vietnamskej ekonomiky, akými sú budovanie infraštruktúry, rozvoj sektora energetiky alebo priemyselná výroba.

Podľa vietnamského podpredsedu vlády je Slovensko dôležitým strategickým partnerom Vietnamu v Európe. "Vzájomné tradične dobré, priateľské vzťahy sa preto musia posilňovať," zdôraznil. Upozornil zároveň, že Vietnam sa v poslednom období stal zaujímavou a atraktívnou investičnou destináciou. Ekonomiky SR a Vietnamu si podľa neho navzájom nekonkurujú, ale môžu sa naopak vzájomne v mnohých oblastiach dopĺňať, pretože vzájomná obchodná výmena zaostáva za svojím potenciálom.

Vietnam je pre Slovensko podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Parízeka tradičným obchodným partnerom v regióne juhovýchodnej Ázie. "Vietnam znamená pre nás príležitosť v rastúcom hospodárstve a potenciál v inováciách a uplatňovaní skúseností. Uzatvorená dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Vietnamom bude znamenať novú historickú etapu v obchodných vzťahoch," doplnil Parízek.

Podľa Šimončiča dnes je Slovensko hospodársky mimoriadne rýchlo rastúca krajina, ktorá je integrovaná vo všetkých dôležitých štruktúrach. "Dôležitým faktom je skutočnosť, že Slovensko je súčasťou eurozóny," upozornil s tým, že SR je jednou z najpriemyselnejších krajín v Európe. "Najsilnejšími sektormi v SR sú automobilový a elektrotechnický priemysel, IT-technológie či centrá zdieľaných a strategických služieb. V súčasnosti sú v SR etablované tri a zakrátko budú štyri významné automobilky," poznamenal šéf SARIO.

"Budeme pokračovať v budovaní transparentného investičného prostredia, aby podnikatelia mali spravodlivý prístup na trh vo Vietname," dodal viceminister pre plánovanie a investície Vietnamu Nguyen The Phuong.