Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Padoan poprel fámy, že Euroskupina diskutuje o pláne B pre Grécko

Na snímke vľavo grécky minister financií Janis Varufakis a jeho taliansky rezortný partner Pier Carlo Padoan si podávajú ruky počas stretnutia v Ríme 3. februára 2015. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes taliansky minister hospodárstva Carlo Padoan a zároveň vyzval grécke úrady, aby urýchlili práce na pláne reforiem, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie pomoci zo záchranného balíka.

Rím 27. apríla (TASR) - Európski politici nediskutujú o žiadnom alternatívnom pláne B pre prípad, že rokovania s Gréckom zlyhajú. Vyhlásil to dnes taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan a zároveň vyzval grécke úrady, aby urýchlili práce na pláne reforiem, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie pomoci zo záchranného balíka. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Po piatkovom (24.4.) rokovaní ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny, v lotyšskej Rige o gréckych reformách, ktoré nepriniesli žiadny výsledok, sa totiž začali Európou šíriť špekulácie, že ministri zvažovali aj plán B. Teda scenár pre prípad, že ich rokovania s Gréckom zlyhajú a zadlžená krajina bude musieť vyhlásiť bankrot a vystúpiť z eurozóny.

Padoan však tieto fámy poprel a tvrdí, že eurozóna "žiadny plán B pre Grécko" nemá.

Vláda v Aténach by mala predložiť svoje návrhy Euroskupine na najbližšom zasadaní 11. mája. Hneď na druhý deň, teda 12. mája, by Grécko malo splatiť Medzinárodnému menového fondu 950 miliónov eur z úveru. Okrem toho grécky kabinet potrebuje zohnať peniaze na dôchodky a platy zamestnancom v štátnej správe.

V záchrannom balíku pre Grécko ešte zostáva 7,2 miliardy eur. Veritelia trvajú na tom, že Aténam uvoľnia peniaze zo záchranného balíka až po tom, keď im predložia plán dôveryhodných reforiem, ktoré krajine pomôžu dostať sa z problémov a postaviť sa na vlastné nohy. Ale všetky doterajšie návrhy Atén boli len všeobecné a bez detailov, ktoré by veriteľom objasnili, ako chcú Gréci vyriešiť svoje dlhové problémy. Ak obe strany nenájdu kompromis a Grécku dôjdu peniaze, bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť a hrozí mu odchod z eurozóny.