Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Padoan varuje, odmietnutie výdavkov Talianska bude začiatkom konca EÚ

Taliansky minister financií Pier Carlo Padoan Foto: TASR/AP

Podľa neho buď EK uzná Taliansku náklady spojené s jeho snahou zachrániť a postarať sa o migrantov, alebo sa vydá cestou Maďarska, ktoré postavilo na hraniciach ploty.

Rím 23. októbra (TASR) - Ak Európska únia (EÚ) odmietne návrh výdavkov Talianska v rámci rozpočtu na budúci rok, bude to začiatok jej konca. Varoval dnes taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Informovala o tom agentúra DPA.

Taliansko v rozpočte počíta so schodkom na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), hoci ešte v apríli sa s Európskou komisiou (EK) dohodlo, že v roku 2017 zníži rozpočtový deficit na 1,8 % HDP. Rím tvrdí, že potrebuje peniaze na migračnú krízu a rekonštrukciu oblasti, ktorú zničilo zemetrasenie, preto musí zvýšiť výdavky.

"Európa si musí vybrať, na čej strane stojí," povedal Padoan v rozhovore pre noviny La Repubblica. Podľa neho buď EK uzná Taliansku náklady spojené s jeho snahou zachrániť a postarať sa o migrantov, alebo sa vydá cestou Maďarska, ktoré postavilo na hraniciach ploty.

Taliansko sa stalo hlavným cieľom migrantov po uzavretí tzv. balkánskej cesty. Podľa dokumentov, ktoré Rím poslal EK, krajina potrebuje na budúci rok 3,8 miliardy eur na výdavky spojené s príchodom migrantov, a to aj napriek tomu, že mu Brusel v roku 2013 poskytol dotáciu na migrantov vo výške 1,25 miliardy eur.

Okrem toho Taliansko v auguste zasiahlo masívne zemetrasenie, pri ktorom zahynulo 298 ľudí. Otrasy zničili tisícky obytných domov aj vládnych budov. Náklady na ich obnovu sa odhadujú na 4,5 miliardy eur.

Podľa talianskych médií EK požaduje od Ríma mierne zníženie výdavkov, o zhruba 1,6 miliardy eur, tak aby rozpočtový deficit tretej najväčšej ekonomiky eurozóny na budúci rok neprekročil 2,2 % HDP. Ale zdá sa, že premiér Matteo Renzi nie je ochotný pristúpiť na kompromis. V piatok (21.10.) po skončení summitu EÚ vyhlásil, že rozpočet meniť nebude.

Niektorí pozorovatelia obvinili Renziho, že sa snaží zvýšiť vládne výdavky, aby si získal podporu voličov pred blížiacim sa referendom o ústavnej reforme, ktoré sa uskutoční 4. decembra. Premiér totiž pohrozil, že ak voliči zmeny v ústave odmietnu, rezignuje. Krajina by sa tak ocitla bez vlády.

Faktom je, že taliansky rozpočet obsahuje zopár pre voličov lákavých opatrení, vrátane zvýšenia dôchodkov a daňových amnestií. A väčšina z nich je zahrnutá do rozpočtových výdavkov, prípadne má byť financovaná z jednorazových príjmov štátu, napríklad z plánovanej aukcie mobilnej frekvencie.
Symbol eura pred budovou ECB
Foto: TASR/AP


Talianska vláda si vyslúžila kritiku aj pre nedostatočnú transparentnosť návrhu rozpočtu. Renzi totiž zverejnil svoje plány iba 15. októbra, aj to len hrubý náčrt. Talianskemu parlamentu vláda doteraz nepredložila podrobnosti návrhu, vraj preto, že sú "predmetom zmien na poslednú chvíľu".

Napríklad Padoan novinám La Repubblica potvrdil, že klauzulu o kontroverznej amnestii na nepriznanú hotovosť vláda odstránila. Padoan však návrh stále obhajuje a tvrdí, že je smiešne obviňovať kabinet z uplácania voličov pred referendom darčekmi a amnestiami.

Podľa sobotného (22.10.) vydania novín Corriere della Sera prieskum spoločnosti Ipsos odhalil, že podiel voličov, ktorí plánujú v referende zaškrtnúť "nie" ústavnej reforme, sa zvýšil na 54 % z 52 % na začiatku októbra a 49 % v júli. Výsledok referenda však stále nie je istý, dodávajú noviny.

Agentúra Fitch v piatok v noci zhoršila výhľad ratingu Talianska zo stabilného na negatívny. Odôvodnila to slabým rastom talianskej ekonomiky, vysokým štátnym dlhom a neistým výsledkom decembrového referenda. Fitch zatiaľ ponechal Taliansku ratingovú známku na úrovni BBB+, ale negatívny výhľad znamená, že ju môže v budúcnosti znížiť.