Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pakistan sa dohodol s MMF na vyplatení 1,1 miliardy USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Minulý mesiac sa v Pakistane konali voľby a neistá koaličná vláda musí prijať množstvo nepopulárnych opatrení, aby ekonomiku dostala z problémov.

Islamabad 20. marca (TASR) - Pakistan dosiahol predbežnú dohodu o odblokovaní splátky vo výške 1,1 miliardy USD (1,01 miliardy eur) z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF). Oznámil to v stredu globálny veriteľ. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Finančné prostriedky sú poslednou tranžou zo záchranného úveru vo výške 3 miliardy USD, ktorý si Pakistan zabezpečil minulé leto a ktorý mu pomohol odvrátiť vyhlásenie platobnej neschopnosti.

MMF po šiestich dňoch rokovaní v Islamabade oznámil v stredu dohodu na úrovni zamestnancov, ktorá, ak ju schváli jeho správna rada, uvoľní splátku 1,1 miliardy USD pre dlhmi zaťaženú juhoázijskú ekonomiku.

Minulý mesiac sa v Pakistane konali voľby a neistá koaličná vláda musí prijať množstvo nepopulárnych opatrení, aby ekonomiku dostala z problémov.

Dlhmi zaťažené hospodárstvo minulý rok kleslo o 0,2 % a očakáva sa, že v tomto roku vzrastie približne o 2 %. Ekonomika krajiny bola vystavená extrémnemu stresu v dôsledku nízkych devízových rezerv, krízy platobnej bilancie, inflácie na úrovni 23 %, úrokových sadzieb na úrovni 22 % a rekordného znehodnotenia miestnej meny.

Pakistan zápasí s chronicky nízkymi daňovými príjmami a neudržateľnými dotáciami. Výsledkom sú obrovské zahraničné dlhy, ktoré bez vonkajšej pomoci ťažko spláca.

MMF vo vyhlásení uviedol, že na vyriešenie hlboko zakorenenej ekonomickej zraniteľnosti Pakistanu sú potrebné reformy.

Pred dohodou o uvoľnení financií musel Pakistan splniť podmienky MMF vrátane revízie svojho rozpočtu a zvýšenia úrokových sadzieb, generovania príjmov prostredníctvom vyšších daní a zvýšenia cien elektriny a plynu, čo podporuje infláciu.

(1 EUR = 1,0854 USD)