Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pakt stability a rastu poruší v tomto roku päť štátov EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Fiškálne pravidlá Európskej únie stanovujú, že schodok verejných financií členských štátov nesmie prekročiť hranicu 3 % hrubého domáceho produktu.

Brusel 21. marca (TASR) - Fiškálne pravidlá Európskej únie (EÚ) stanovujú, že schodok verejných financií členských štátov nesmie prekročiť hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ale podľa najnovších údajov z Bruselu už päť štátov bloku tento rok povolený limit prekročí a tri dosiahnu hornú hranicu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Medzi "hriešnikmi", ktorí neplnia rozpočtový limit, sú pritom tri veľké ekonomiky EÚ: Británia, Francúzsko a Španielsko a tiež Grécko a Chorvátsko. Ďalším trom štátom, Fínsku, Poľsku a Rumunsku, hrozí, že dosiahnu hraničnú hodnotu rozpočtového schodku.

Pravidlá EÚ okrem limitu pre rozpočtový deficit stanovujú aj hornú hranicu pre štátny dlh maximálne na úrovni 60 % HDP. Vinníkom, ktorí porušujú tieto pravidlá, hrozia pokuty, aj keď Brusel zatiaľ ešte žiadnemu štátu finančný trest neuložil.

Od schválenia Paktu stability a rastu v roku 1998, ktorého cieľom je monitorovať rozpočty, až 25 z 28 členov európskeho bloku prekročilo povolenú hranicu pre rozpočtový deficit. Vyhli sa tomu iba tri štáty - Švédsko, Estónsko a Luxembursko.

Mnohé krajiny porušili Pakt v období po vypuknutí globálnej finančnej a neskôr hospodárskej krízy v roku 2008. Vlády sa vtedy rôznymi stimulmi snažili podporiť ekonomiky, ktoré sa prepadli do recesie. Kým v roku 2007 evidovala EÚ porušenie limitu pre deficit v dvoch štátoch (Grécko a Maďarsko), v roku 2009 už nedodržalo povolený limit až 22 štátov, vrátane dovtedy veľmi disciplinovaných fiškálnych konzervatívcov - Nemecka a Rakúska.

V tomto období sa priemerný schodok v rozpočte celej únie zvýšil na 6,7 % HDP z predchádzajúcich 0,9 % HDP. Írsko, ktoré muselo zachraňovať bankový sektor pred kolapsom, vykázalo v roku 2010 rekordný deficit 32,3 % HDP.

Tento rok bude počet vinníkov najmenší za deväť rokov. Ale zadlžené Grécko už 21 rokov porušuje Pakt stability a rastu a Francúzsko, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, prekračuje povolený limit už deväť rokov v rade. Oba štáty dostali varovania z Bruselu. A oba dosiahli opakovane dohodu o predlžení termínu na splnenie limitu a zavedenie potrebných reforiem.

Francúzsky minister financií Michel Sapin vyhlásil, že Paríž by mal zredukovať schodok v rozpočte na 3 % HDP v dohodnutom termíne, teda v roku 2017. Ale analytici nie sú takí optimistickí a predpovedajú, že Francúzsko na budúci rok zníži deficit len na 3,2 % HDP a až v roku 2018 ho stačí na 3 % HDP.

Okrem Francúzka už len Chorvátsko v roku 2017 prekročí povolený limit, keďže ekonomika tejto krajiny sa pomaly spamätáva zo šesťročnej recesie. Podľa analytikov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, schodok v rozpočte Chorvátska dosiahne tento rok 4,8 % HDP a v nasledujúcom roku 4,1 % HDP.

Deficit Španielska by mal v roku 2017 klesnúť na 2,8 % z tohoročných 3,5 % HDP, Grécka na 2,4 % z 3,4 % a Británie na 2,2 % z 3,1 % HDP.

Najlepší výsledok dosiahne Luxembursko, ktoré tento rok vykáže prebytok 0,4 % HDP a v roku 2017 ho zvýši na 0,5 % HDP.

Slovensku analytici predpovedajú v tomto roku deficit na úrovni 2,1 % HDP a v nasledujúcom roku 1,7 % HDP.