Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

M. PÁLENÍK: Medzi nezamestnanosťou a výsledkom volieb je spojitosť

Na snímke Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti v relácii EKONOMIKA Tu a teraz v Tablet.TV Foto: TABLET.TV

Do akej miery výsledok parlamentných volieb ovplyvnili regionálne rozdiely na Slovensku? V relácii EKONOMIKA Tu a teraz o tom hovorí Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Bratislava 10. marca (TASR) - Parlamentné voľby na Slovensku sa skončili prekvapením. Do parlamentu sa dostalo až osem strán a z nich dve nečakané, vedené Marianom Kotlebom a Borisom Kollárom.

V relácii EKONOMIKA Tu a teraz o výsledkoch parlamentných volieb diskutuje vedúci Domácej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Richard Kvasňovský s Michalom Páleníkom z Inštitútu zamestnanosti.




Medzi výsledkami parlamentných volieb na Slovensku a mierou nezamestnanosti v regiónoch je spojitosť, skonštatoval Páleník. V regiónoch, kde je vyššia nezamestnanosť ako je slovenský priemer, získala totiž silnú podporu strana Mariana Kotlebu.

V okresoch, kde bola nižšia miera nezamestnanosti zbierali hlasy strany SaS, OĽaNO, SNS, v dvoch okresoch ako Dolný Kubín a Žiar nad Hronom bodovala aj strana Kotleba- Ľudová strana Naše Slovensko. Banskobystrický župan však získaval hlasy aj v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti, a to v Rožňave, Poltári, či v Kežmarku.

"Veľká časť voličov je frustrovaná tým, že za posledných päť, či desať rokov sa z hľadiska ich zamestnanosti toho veľa nezmenilo," skonštatoval Páleník. Podľa jeho slov v okresoch Rimavská Sobota, či Revúca, môže nezamestnanosť dosiahnuť aj 50 %, ak sa očistia štatistiky od ľudí s trvalým pobytom v týchto okresoch, ktorí pracujú napríklad v Bratislave. "Človek je z takéhoto regiónu, nemá šancu na nájdenie si práce. Je frustrovaný. Politik, ktorý štyri roky jeho situáciu nezlepšil, ho len ťažko presvedčí, že teraz to už bude lepšie," zhodnotil výsledok volieb Páleník.

Naopak, v regiónoch s nižšou nezamestnanosťou bodovali liberáli. Strana SaS vo svojom volebnom programe navrhuje upraviť odvodový systém, ale aj Zákonník práce. Aj tu možno hľadať súvislosti prečo strana uspela. "Ak sa pozrieme na tie regióny, kde nie je vysoká nezamestnanosť, tak relatívne veľa ľudí tam pracuje. Z toho vyplýva, že veľa ľudí vie, čo je to daň a čo sú to odvody, lebo to vidia na svojej výplatnej páske. Tým pádom je to cieľová skupina, ktorá počúva na túto terminológiu," vysvetľuje Páleník.