Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PÁLENÍK: Časť opatrení súčasnej vlády je ľavicovejšia ako predošlej

Viliam Páleník Foto: TASR/Miroslav Košírer

Pripravované zvýšenie limitov na paušálne výdavky prijíma podľa vlastných slov so zmiešanými pocitmi.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Je zaujímavé, že niektoré opatrenia súčasnej koaličnej vlády sú ľavicovejšie ako tej predchádzajúcej, ktorú tvoril iba ľavicový Smer-SD. V diskusnej relácii na TABLET.TV to konštatoval ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Viliam Páleník.

"Na druhej strane, nedá sa povedať, že by boli v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Zdá sa, že vláda ide seriózne uplatňovať svoje programové vyhlásenie. Z tohto pohľadu je to dobrá správa. Či to je všeobecne dobré pre ekonomiku, to je na širšiu diskusiu," argumentoval.

Ako príklad Páleník uviedol zrušenie stropu na platenie zdravotných odvodov, ktoré zvyšuje solidaritu systému. Zo svojho pohľadu to nepovažuje za správne. "Podľa môjho názoru miera solidarity v našom zdravotnom systéme je dostatočná a nebolo ju potrebné zvyšovať," myslí si ekonóm.

Zdravotníctvu by podľa neho viac prospelo, keby boli odvody za poistencov štátu rovnaké ako pri ostatných poistencoch. "Tým by štát primerane prispel za poistencov štátu a stabilizovalo by to financovanie zdravotného systému," vysvetlil Páleník.

Pripravované zvýšenie limitov na paušálne výdavky prijíma podľa vlastných slov so zmiešanými pocitmi. Novela, o ktorej momentálne rokuje parlament, ich zvyšuje na 60 % a maximálne 20.000 eur ročne. "To už je slušný príjem, to už nemusí byť bežný opravár, ale napríklad stredný advokát alebo odborník. Pre takéto odborné živnosti sú to veľmi výhodné podmienky, lebo náklady sú u nich veľmi malé, skoro žiadne," priblížil.

Keďže sa takto zvýhodňujú živnosti aj pre kategóriu slušne zarábajúcich ľudí, môže sa tým podľa Páleníka posilniť fenomén tzv. nútených živností. "Je to nevýhoda tohto opatrenia, neprijímam ho jednoznačne kladne," doplnil. Lepšie by podľa neho bolo, keby štát výraznejšie zjednodušil jednoduché účtovníctvo, ktoré by potom mohli živnostníci bez problémov používať.

V súvislosti s plánovaným znížením dane z príjmov firiem o 1 percentuálny bod na 21 % ekonóm podotkol, že je to krok správnym smerom, ale ide skôr o symbolický pokles. "Nemyslím si, že je to snaha vlády pomôcť podnikateľom, skôr je to pragmatický krok, lebo v súčasnosti všetky okolité krajiny majú túto daň nižšiu. Nezatraktívni to Slovensko, ale bude už menej neatraktívne," myslí si ekonóm.

Zároveň upozornil, že takéto zníženie daňového zaťaženia je len polovicou toho, čo chce štát vybrať zdanením dividend. "san" doplnil Páleník.