Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

PÁLENÍK: Starnutie Slovákov môže znížiť HDP o 6 percent do roku 2025

Viliam Páleník hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Demografické nerovnováhy na slovenskom trhu práce sa začnú prejavovať už v najbližších rokoch.


Bratislava 27. novembra (TABLET.TV) - Už v najbližších rokoch začne demografický vývoj Slovenska tlačiť na verejné financie. Na trh práce začne prichádzať o polovicu menej ľudí, ako pôjde do dôchodku. To vytvorí tlak na zdravotný a dôchodkový systém, povedal v diskusii na TABLET.TV vedecký pracovník Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Viliam Páleník.

Ak sa nič nezmení, tento vývoj si vyžiada rast odvodov o 10 percentuálnych bodov,“ zdôraznil Páleník, ktorý je spoluautorom štúdie SAV o striebornej ekonomike, majúcej potenciál prispôsobiť sa starnutiu európskej populácie.

Vláda bude musieť v blízkej budúcnosti zvážiť aj neskorší odchod do dôchodku. Súčasná hranica 62 rokov sa bude posúvať v spojitosti s predlžovaním veku dožitia. „Ak sa dožitie zvýši v priemere o tri roky, malo by sa to deliť v pomere dva ku jednej, čiže jeden pracovný rok navyše a dva roky dôchodku,“ povedal Páleník. Demografický vývoj začne onedlho ovplyvňovať tiež ekonomický rast. „Ak by sa len zvýšili odvody o 10 percent a nič iné by vláda nespravila, viedlo by to k prepadu rastu hrubého domáceho produktu o 6 % do roku 2025, čo je približne o pol percenta ročne v priemere,“ dodal Páleník.

Nepriaznivý vývoj môže zvrátiť aj zameranie hospodárstva na striebornú ekonomiku, čiže na dopyt ľudí, ktorí majú viac ako 50 rokov. To by podľa Páleníka dokázalo znížiť negatívny vplyv starnutia populácie na verejné financie o dve tretiny. Ešte väčší efekt by mala exportná orientácia striebornej ekonomiky na Slovensku. „V západnej Európe je asi 200 miliónov ľudí nad 50 rokov, ktorí sú solventnejší a tvoria silnejší dopyt. Najväčší potenciál majú na starom kontinente okolité krajiny ako Rakúsko a Nemecko a spolu s nimi Taliansko a Veľká Británia. V horizonte 10 - 15 rokov sa objavia aj stovky miliónov solventných starších Číňanov, ktorí budú potrebovať pre seba tovary a služby striebornej ekonomiky,“ dodal Páleník.