Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pamätná minca bude aj s náboženskými symbolmi

Foto: TERAZ/NBS

NBS schválila pôvodný návrh dizajnu pamätnej mince.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Pamätná dvojeurová minca s názvom Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu – 1150. výročie, bude v pôvodnom dizajne aj s náboženskými symbolmi.

Banková rada Národnej banky Slovenska (BR NBS) totiž schválila na svojom dnešnom rokovaní pôvodný návrh dizajnu mince.

"Banková rada NBS schválila pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince aj s vedomím, že sa v novom informačnom a schvaľovacom procese vystavuje riziku zmarenia svojho pôvodného cieľa vydať mincu platnú v celej eurozóne s tematikou príchodu Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy," uviedla hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Na pôvodnom návrhu pamätnej mince sú totiž zobrazené aj symboly svätých Cyrila a Metoda. Európska komisia však požiadala o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince v rámci pripomienkového konania. Odôvodnila to potrebou rešpektovať princíp náboženskej neutrality, ktorý vyplýva z Charty základných práv EÚ.

SDKÚ-DS: Rozhodnutie Bankovej rady NBS schváliť pôvodný návrh mince vítame

SDKÚ-DS spolu s partnermi KDH a Most-Híd privítali rozhodnutie Bankovej rady NBS schváliť pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince.

„Som veľmi rád, že Banková rada na základe našich návrhov, nášho tlaku a našich argumentov prehodnotila svoj pôvodný postoj a schválila pôvodnú verziu výtvarného návrhu svätého Cyrila a Metoda stvárnených na dvojeurovke. Je to dôkaz toho, že sa oplatí venovať otázkam, ktoré majú zmysel, a že netreba rezignovať a mávnuť rukou pri žiadnej otázke, ktorá nás zaujíma a ktorá zaujíma občanov Slovenska,“ hovorí predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén vyjadril solidaritu so Slovenskom

Maďarsko zarazila správa, že Európska komisia (EK) a viaceré členské štáty EÚ v rámci uplatňovania princípov náboženskej neutrality navrhli odstránenie kresťanských symbolov na pamätných eurominciach zobrazujúcich svätých Cyrila a Metoda. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, ktorý v tejto záležitosti vyjadril solidaritu so Slovenskom.

"Súhlasíme s názorom Konferencie biskupov Slovenska, podľa ktorého ide o pošliapanie európskych kresťanských tradícií," konštatoval Semjén a vo vyhlásení pripomenul vetu zakladateľa únie Roberta Schumana, ktorý povedal: "Európa bude kresťanská, alebo nebude".



Predseda KDH Ján Figeľ víta zmenu rozhodnutia NBS

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ s potešením prijal dnešné rozhodnutie Bankovej rady NBS, o zmene stanoviska v prípade pamätnej mince, ktorá sa týka sv. Cyrila a Metoda. Pre TASR to uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

"Potvrdzuje sa, aké je dôležité ozvať sa a dať najavo, že nám záleží na našich národných a kresťanských koreňoch a vernom zobrazovaní dôležitej časti našej histórie. Ľudia na Slovensku sú citliví na dôležité historické, národné, náboženské a kultúrne symboly, ktoré súvisia s 1150. výročím príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie," podčiarkol Figeľ.

Slovenská republika podľa neho nevyužila možnosť dať hlasovať o pôvodnom návrhu v Rade ministrov Európskej únie (EÚ). V rámci pripomienkového konania zo 17 krajín eurozóny iba dva štáty – Francúzsko a Grécko - vzniesli námietky. NBS a vláda SR podľa Figeľa pred občanmi Slovenska tento fakt zamlčali.

"Vyzývam predsedu vlády Roberta Fica, aby sa spolu so svojimi ministrami financií a zahraničia zasadil za rýchly a úspešný priebeh schválenia pôvodného návrhu pamätnej mince so svätým Cyrilom a Metodom," doplnil Figeľ.

Taktiež pripomenul vláde SR stále platnú a aktuálnu Deklaráciu NR SR o zvrchovanosti členských štátov EÚ a štátov kandidujúcich na členstvo v EÚ v kultúrno-etických otázkach, prijatú ešte pred naším vstupom do EÚ v januári 2002. Touto deklaráciou sa má riadiť aj dnešná slovenská vláda. "Som pripravený aktívne pomôcť s komunikáciou s dôležitými partnermi a predstaviteľmi najmä v rámci Európskej ľudovej strany, aby priebeh schvaľovania pôvodného návrhu slovenskej mince prebehol bez problémov," zdôraznil Ján Figeľ.