Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

KALIŇÁK: Podnikanie cez daňové raje upraví nový protischránkový zákon

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR - Andrej Galica

Reagoval tak na aktuálnu kauzu Panamských dokumentov (Panama Papers). V rámci nej uniklo do médií 11,5 milióna dokumentov, ktoré zaznamenávajú celý proces založenia firmy v daňových rajoch.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Legislatívna úprava podnikania cez daňové raje je otázka hlavne finančného charakteru. Uviedol to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že v programovom vyhlásení vznikajúcej vlády sa objaví záväzok prijatia nového protischránkového zákona.

"Nám má prekážať, ak nejaké zdroje idú do priestorov, ktoré nie sú kontrolovateľné. V tomto prípade, ak som dobre porozumel, nemá ísť o nejaké zákazy, ale skôr má byť jasné, kto je v skutočnosti dodávateľom štátu. Bude pripravený zákon, ktorý tieto veci bude upravovať," avizoval Kaliňák.

Táto legislatíva však nebude v gescii ministerstva vnútra, keďže ide o vec hlavne ekonomicko-finančnú. "Tie veci bude treba upraviť určite aj v spolupráci s ďalšími európskymi krajinami," dodal minister.

Reagoval tak na aktuálnu kauzu Panamských dokumentov (Panama Papers). V rámci nej uniklo do médií 11,5 milióna dokumentov, ktoré zaznamenávajú celý proces založenia firmy v daňových rajoch, od internej e-mailovej komunikácie medzi jednotlivými pobočkami Mossack Fonseca a ich klientmi až po posielanie splátok za uskutočnené transakcie. Na dokumentoch pracovalo viac ako 300 žurnalistov zo 78 krajín pod záštitou Medzinárodného konzorcia pre investigatívnych novinárov (ICIJ). V slovenskej časti zoznamu sa nachádza 115 zákazníkov zo Slovenska.