Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Panama vymenovala expertnú komisiu, predloží návrhy na reformu práva

Na snímke je informačná tabuľa s nápisom právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname. Foto: TASR/AP

Komisia má svoje odporúčania predložiť o šesť mesiacov.

Panama 30. apríla (TASR) - Takmer štyri týždne po zverejnení Panamských dokumentov (Panama Papers) začala v krajine pracovať expertná komisia na revízii legislatívy a finančníctva. Informovala o tom agentúra DPA.

Sedemčlenná pracovná skupina má vypracovať návrhy, ktoré by mali zabrániť, aby sa finančné centrum Panama v budúcnosti zneužívalo na pranie špinavých peňazí a nelegálne obchody, uviedol prezident Juan Carlos Varela v piatok (29.4.) pri príležitosti vymenovanie komisie.

Komisia má svoje odporúčania predložiť o šesť mesiacov. Medzi členov expertnej skupiny patria napríklad americký nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Jospeh Stiglitz, bývalý panamský prezident Nicolsss Ardito Barletta a švajčiarsky profesor trestného práva a protikorupčný expert Mark Pieth.

Panama je aktuálne tvrdo kritizovaná za svoje liberálnu finančnú legislatívu. Médiá začiatkom apríla informovali o približne 200.000 schránkových firmách, ktoré v daňových rajoch založila panamská právna spoločnosť Mossack Fonseca. V týchto firmách ukrývali svoje peniaze politici, prominenti alebo športovci z celého sveta.