Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci spoločnosti Panasonic dostanú 7-mesačné odstupné

Foto: TASR/František Iván

Plánované ukončenie produkcie by sa malo dotknúť 656 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere.

Krompachy 2. októbra (TASR) – Vedenie spoločnosti Panasonic, ktorá v stredu (1.10.) ohlásila postupné ukončenie výroby vo fabrike v Krompachoch, vyplatí prepúšťaným zamestnancom 7-mesačné odstupné.

Potvrdila to pre TASR primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová po stretnutí so zástupcami spoločnosti, ktoré sa konalo dnes v doobedňajších hodinách na Mestskom úrade.

„Oficiálne mi zároveň oznámili, čo sa objavilo predtým v médiách. Môžem povedať, že o týchto ľudí, ktorých prepustia, sa postarajú v zmysle kolektívnej zmluvy. Rokovanie majú aj s odbormi a možno to odstupné bude ešte vyššie. Nechcem povedať, že ma táto situácia teší, ale sú rôzne prípady na Slovensku, že fabriky zatvorili brány a nechali ľudí na ulici a doteraz sa súdia o svoje peniaze. V tomto našom prípade je to aspoň taká maličká náplasť na to, čo sa udialo,“ zhodnotila Rušinová.

Zástupcovia Panasonicu sa podľa nej pokúsia nájsť investora, ktorý by ich nahradil. Primátorka už zároveň v stredu informovala o situácii Ministerstvo hospodárstva SR a Slovenskú agentúru pre rozvoj investícii a obchodu. Práve na nich sa chce obrátiť, aby našli investora do hnedej priemyselnej zóny, ktorú mesto plánuje vybudovať do konca tohto roka. Pomoc v tejto situácii zároveň prisľúbil aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.

Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) v Krompachoch plánuje ukončiť svoju výrobnú činnosť pozostávajúcu z výroby Blu-Ray (BD) prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov (PCB) pre televízory. Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Andrea Maršáková s tým, že dôvodom je fakt, že európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje. Medzi hlavné príčiny patrí zrýchľujúce sa rozširovanie služieb VOD, čoraz väčšia dostupnosť USB-HDD kompatibilných televízorov, ako aj neustále klesajúce ceny týchto výrobkov. Práve pokles výroby a nevyhnutné fixné náklady spojené s činnosťou PAVCSK už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť životaschopnú a ziskovú. Plánované ukončenie produkcie by sa malo dotknúť 656 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. Celkom 215 zamestnancom, primárne spojeným s výrobou produktov, ktoré sa navrhujú previesť do spoločnosti PAVCCZ, bude ponúknutá možnosť pokračovania pracovného pomeru, a to v plzenskej spoločnosti PAVCCZ.