Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Pandémia nového koronavírusu spomalila fúzie a akvizície na Slovensku

Foto: TASR/AP

Hodnota kontraktov v strednej a východnej Európe vzrástla vlani porovnaní s rokom 2019 o 11 % na 49,2 miliardy eur.

Bratislava 17. marca (TASR) – Pandémia nového koronavírusu počas minulého roka spomalila proces fúzií a akvizícií na Slovensku. Vyplýva to z aktuálnej správy spoločností Mazars a Mergermarket. Na Slovensku zaznamenali 12 kontraktov, čo je medziročný pokles o 43 %. Len jedna transakcia mala zverejnenú konkrétnu hodnotu. V celom regióne strednej a východnej Európy hodnota kontraktov vlani vzrástla.

Slovensko podľa managing partnera Mazars na Slovensku Mickaela Compagnona potiahli medzinárodní výrobcovia. Pokračovali v produkcii svojich tovarov u nás na úkor krajín, kde je výroba drahšia. "Očakávam, že odložené kontrakty sa uzavrú alebo posunú vpred v roku 2021. Najviac príležitosti vidím v segmentoch technológií, nehnuteľností, výroby a logistiky," avizoval.

Hodnota kontraktov v strednej a východnej Európe vzrástla vlani porovnaní s rokom 2019 o 11 % na 49,2 miliardy eur. Aj keď počet transakcií klesol o 16 % na 648, ich celková vyššia hodnota svedčí podľa analýzy o tom, že napriek pandémii je tento región pre investorov zaujímavý.

"Región strednej a východnej Európy má pre investorov punc stability. Neustále doňho prúdia priame investície z celého sveta. Pandémia vytvára príležitosti pre súkromný kapitál a investorov, keďže majú dostatok likvidity a ľudského kapitálu na vykonanie akvizícií," zhodnotila expertka spoločnosti na finančné poradenstvo Monika Babulíková.